Kutsanmış üzüm ve Herise

Ayfer Tuzcu Ünsal, Ağustos ayının 15'inde kutlanan Meryem Ana Bayramı'nı AGOS için yazdı. Vakıflı Köyü'nde her sene geleneksel olarak kutlanan Hristiyan Ermeni bayramında, köy meydanında kutlamalar yapılırken, kilisede dua ve törenler eşliğinde üzüm ve herise kutsanıyor. Bu seneki kutlamaları başından sonuna takip eden Ünsal, 'Vakıflı köyünde çok güzel bir ortamda, kutsanmış üzüm, herise ve ekmek yemek pek keyifliydi' diyor.

AYFER TUZCU ÜNSAL

Her sene Ağustos ayının 15'inde Hatay’ın Vakıflı Köyü'nde “Meryem Ana Bayramı” yapılır ve gelen konuklara ekmek, herise ile kutsanmış üzüm dağıtılır. Anadolu’da sadece Vakıflı’da geleneksel olarak kutlanan bu bayram, kutsanmış ekmek, herise ve üzüm dağıtılarak kutlanan tek Hristiyan Ermeni Bayramı'dır. Bayram kutlaması genellikle Ağustos'un 15'ine en yakın Pazar gününe denk getirilir. Zira, yurtdışından çok sayıda katılım olur, özellikle Vakıf Köyünden gidip, ülke dışında ikamet edenler mutlaka bu bayrama gelir, etkinliğe katılıp, yakınlarını ziyaret ederler. Yani, köyün dışından da çok sayıda insan katıldığı için Bayram, hafta sonu kutlanmak zorundadır.

Meryem Ana Bayramının akışı şöyledir: Cumartesi günü gecesi, köy meydanında eğlence yapılır. Cumartesi günü akşam üzeri kilisenin bahçesinde toplanan köy sakinlerinden kadınlar, Hatay bölgesinde yetişmiş olan akkılçık buğdayından yeterli miktarda ayıklarlar. Bölgeye özgü akkılçık buğdayı, mevsiminde el ile hasat edilir, makina değmez. Buğdayın sapları köylü kadınlar tarafından çeşitli tabak, tepir, vb yapılmak üzere muntazam şekilde kesilir, buğday dolu başaklardan ayrılır. Buğday başaklardan ayrıldıktan sonra istenirse dövme haline getirilerek herise yapımında kullanılır.

 

Kategoriler

Toplum Kilise