Pakrat Estukyan'a düşünce ve ifade özgürlüğü ödülü

İHD kurucularından Ayşenur Zarakolu adına verilen “21’inci Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Gazetemizin Ermenice sayfalar editörü ve köşe yazarı Pakrat Estukyan da ödül alanlardan biri oldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından Ayşenur Zarakolu adına verilen “21. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”, İHD İstanbul Şubesi tarafından dernek merkezinde yapılan törenle sahiplerine verildi. Bu yıl ödül alanlar gazetemizin Ermenice sayfalar editörü ve köşe yazarı Pakrat Estukyan, gazeteci Tuğrul Eryılmaz ve tutuklu gazeteciler oldu.

Törene Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyeleri, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekilleri adayları Dersim Dağ, Öztürk Türkdoğan ve Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra  gazeteciler, yazarlar ve hak savunucuları katıldı.

Zarakolu’nun insan hakları mücadelesinin yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından başlayan törenin açılışını İHD İstanbul Şube Gülseren Yoleri yaptı.

Yoleri, Zarakolu’nun insan haklarına çok önemli katkılarının olduğunu, bu mücadele mirasının kuşaktan kuşağa aktarıldığını söyledi. İnsan hakları mücadelesinde gelinen aşamada ülkedeki zorluklarını hatırlatan Yoleri, ifade ve düşünce özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Zarakolu’nun ülke tarihinin en karanlık tarihleri olan 1990’lı yıllarda çok büyük cesaret örnekleri gösterdiğini aktardı. Keskin, “Kimselerin Ermeni soykırımına dair söz kuramadığı dönemlerde Zarakolu Ermeni Soykırımı’na dair ülkede ilk kitap basan kadın yayıncıydı. Yine kimselerin Kürt diyemediği bir ortamda ‘Devletlerarası Sömürge Kurdistan’ kitabını basan bir yayıncıydı. Bu kadar önemli biriydi. İfade ve düşünce özgürlüğünün aşılmasında o kadar çok önemli bir isimdi. İyi ki onu tanımışım” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından “21. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”ne layık görülen Pakrat Estukyan, Tuğrul Eryılmaz tutuklu gazeteciler adına Esra Solin'e ödülleri verildi.

İlk olarak ödül Tuğrul Eryılmaz’a verildi. Eryılmaz’a ödülünü tiyatro oyuncusu Jülide Kural verdi. Ödülünü alan Eryılmaz, 1980’li yıllardan bu yana insan hakları mücadelesi yürüttüğünü belirterek aldığı ödülden onur duyduğunu aktardı.

Özgür Basın Emekçileri’ne ithafen verilen ödülü Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal aldı. Dal’a ödülü Zeynep Kuray takdim etti. Ödülü alan Dal, “Özgür Basın”a yönelik baskı ve saldırıların yıllardan bu yana sürdüğünü belirterek, “Bu ödülü tutuklu olan arkadaşlarım adına alıyorum. Saldırılara karşı uzun yıllardır direnen bir Özgür Basın geleneği var. Bizler bu geleneği sürdürmeye devam edeceğiz. Tutuklu arkadaşlarımız halen bulundukları cezaevlerinde yazmaya devam ediyorlar. Bizlerde dışarıda hakikatleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Özgür Basın susturulamaz” diye konuştu.

Ödülü Cumartesi Anneleri’nden alan Gazeteci-Yazar Pakrat Estukyan da, ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Ayşenur Zarakolu kimdir?

1946 yılında doğdu, sosyoloji öğrenimi gördü. İstanbul Üniversitesi Maliye Enstitüsü Kütüphanesi'nde çalışırken  1977'de Ragıp Zarakolu'yla  birlikte "Belge" Yayınları'nı kurdu. 1986'dan başlayarak Türkiye İnsan Hakları Derneği'nde aktif görevler aldı. Cezaevleri ve işkencelere yönelik soruşturmalarda yer aldı. Tutuklu yazarların 30 kitabını yayınladı. 

1982, 1984, 1994, 1996'da tutuklandı. 1995'te Yves Ternon'un Ermeni Tabusu kitabını yayınladığı için işkenceyle sorgulandı. 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1997'de Ermeni yazar Vahakn Dadrian'ın Soykırım'ını yayınladı. Yargılandı. 

Aralarında Türkiye Yayıncılar Birliği, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Amerikan PEN, Dünya Yazarlar Birliği'nden ve "Padova - Doğrular Şehri" ödüllerinin de olduğu birçok ödüle layık görüldü. 

Zarakolu geçirdiği rahatsızlığın ardından 2002'de hayatını kaybetti. 

(Agos, Bianet)

Kategoriler

Toplum Güncel