Azerbaycan'da Söyüdlü köyü sakinleri çevre mücadelesi veriyor

20 Haziran'dan bu yana Azerbaycan Gadabay'a bağlı Söyüdlü köyü sakinleri, bölgedeki altın madeninden akan atık sular için ikinci bir yapay göl inşa edilmesini protesto ediyor. Son haberlere göre polis köye giriş çıkışı yasakladı.

BBC Azerbaycanca'nın haberine göre bir devlet komisyonu kuruldu ve 22 Haziran'da polis köye girişi kısıtladı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Elshad Hajiyev, 2 haftadır köye giriş çıkışların kısıtlandığını, komisyonun köyde halen çalıştığını, halkı endişelendiren olumsuz durumların ortadan kaldırıldığını söyledi. Hajiyev köye yabancıların girmesine izin verilmediğini kaydetti.

BBC muhabirleri "Polis hangi olumsuz durumlardan bahsettiğini açıklamıyor. Ancak köyün uzaktan fotoğraflarını çekerken çevredeki tepelerde polislerin nöbet tuttuğunu fark ettik" diyor.

Dokuz günden fazla bir süredir polisin giriş çıkışları yabancılara kapattığı Gadabay'a bağlı Söyüdlü köyünün bazı sakinleri, "Yetkililerin evlerine gelerek baskı yaptığını" söylüyor.

Geçen hafta başında Gadabay'ın Söyüdlü köyünde altın madeni atıkları için rezervuar yapılmasına karşı düzenlenen protesto polis tarafından dağıtıldı.  Çok sayıda köylü tutuklandı ve bir kısmına para cezası verildi.

İsmini vermek istemeyen bir köy sakini, BBC  Azerbaycanca'ya,  "Telefonla konuşmak mümkün değil, köyden çıkmamıza bile izin vermiyorlar. Fırsat bulursak Bakü'ye gidip protestomuzu, şikayetimizi dile getireceğiz.  Biz hakkımızı istiyoruz. Ne yaptık da bizi bağlayıp köye 100 metrede bir polis yerleştirdiler " diyor.

Söyüdlü sakinleri, Gadabey altın işleme tesisinin atıkları için yapay gölet yapılmasına itiraz ediyor. Onlara göre mevcut göle boşaltılan bu atıklar ekolojiye ciddi zarar veriyor. 

Protesto gösterisi sırasında eylemcilere müdahale eden polisin eylemci kadınlardan birinin gözlerine biber gazı sıkıldığı görüntüler sosyal medyada gündem oldu. 

Parlamentonun insan hakları komitesi üyesi Hikmet Babaoğlu, Azerbaycan’da her vatandaşın sivil protesto hakkına sahip olduğunu söyledi ve ekledi:

“Demokratik toplumlarda vatandaşların hukuk çerçevesinde protesto yapması normaldir. Polis vatandaşlara karşı dikkatli olmalı. Belki bazı polisler şu ya da bu nedenle agresif davranabilir, ancak bu kabul edilemez. Çünkü özgür, demokratik toplumlarda yurttaşlar özgürce konuşacak kadar cesur olmalıdır. Bu, toplumun gelişmesi ve devletin gücü için önemlidir. Vatandaşların güvenliğini sağlamakla yükümlü olan polis teşkilatları, bu teşkilatlarda görev yapan her polis memuru bir Azerbaycan vatandaşı olarak bunu dikkate almalıdır. Ama ne yazık ki bu tür vakalarla da karşılaşıyoruz.”

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gedebey’e bağlı Söyüdlü köyünde polis duyguya kapılarak kadına karşı ciddi bir kabahate yol açtı, kabul ediyoruz” denilmişti.

Altın madenlerinde genellikle siyanürle ayrıştırma yöntemi kullanılıyor. Bu nedenle altın madeni çevresinde yaşayan vatandaşlar bu madenin faaliyetlerine karşı çıkıyor. Ancak Vali Orhan Mürselov siyanür asidinin zehirli olduğu yönündeki açıklamalara dedikodu dedi ve şöyle konuştu:

“Siyanürün zararlı olması konusunda ne biliyoruz? Kim söylüyor bunu? Sosyal medyada yayılan dezenformasyon haberler bunlar.”

Bölgedeki altın madenini işleten Azerbaycan Uluslararası Madencilik Şirketi’nin kimyasal atık sorumlusu Elshad Mammadov ise geçtiğimiz günlerde köylülerin sözlerine katılmadığını şu sözlerle dile getirmişti:

“Kokusu var ama hayvanlara zarar vermez. insanlar içmiyor.”

(Ajanslar, BBC Azerbaycanca, Yeşil Gazete)

Kategoriler

Güncel