Hakan Bakırcıoğlu'nu andık

Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu 2 Nisan 2023'te, 50 yaşında iken, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetmişti. 1 Nisan Pazartesi günü eşi, dostları ve ailesi biraraya gelerek onu andı. 7 Nisan Pazar günü de kabrinin bulunduğu Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda bir ayin düzenlendi.

Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu geçirdiği rahatsızlığın ardından bir yıl önce 2 Nisan 2023'te hayatını kaybetmişti. 

1 Nisan Pazartesi günü Hrant Dink Vakfı Havak Salonu'nda eşi, dostları ve ailesi biraraya gelerek Bakırcıoğlu'nu andı. Rakel Dink ve Dink Ailesi de anmada yer aldı. 

Avukat dostlarından Emel Ataktürk, Bahri Belen, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ve RSF (Sınır Tanımayan Gazeteciler) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu konuşmalarıyla Bakırcıoğlu'nun hayatından, hak mücadelesinden, Hrant Dink Cinayeti davasında yürüttüğü adalet mücadelesinden örnekler verdiler. Anmada ayrıca Hakan Bakırcıoğlu'nun hayatını anlatan bir video da gösterildi ve müzisyen dostları Ozan Çoban, Güneş Demir ve Şule Kocaman, Bakırcıoğlu ile eşi Sibel Bakırcıoğlu'nun sevdiği şarkıları seslendirdiler.,

FOTO: Berge Arabian

Hakan Bakırcıoğlu için 7 Nisan Pazar günü de kabrinin bulunduğu Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda anma ayini düzenlendi (hokehankisd) düzenlendi. Ayine Bakırcıoğlu'nun ailesi, dostları, sevenleri katıldı. 

Hakan Bakırcıoğlu 18 Mayıs 1973'de Adıyaman Kahta'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Üniversiteyi kazanınca İstanbul'a geldi. 

Bakırcıoğlu üniversite yıllarında ve üniversiteyi bitirdikten sonra hak mücadelesi alanında çalıştı.

1990'larda İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'da çalışmalar yürüttü, hak ihlali davalarında çalıştı. Taşeron işçilerin haklarınıelde etmesi için çalışma yürüttü. 

Hakan Bakırcıoğlu Dink Ailesi avukatlarındandı. Hrant Dink Cinayeti Davası'nda adalete ulaşılması için büyük çaba yürüttü, kamu görevlilerinin yargılandığı davada gerçeğin ortaya çıkması için mücadele verdi. 

“Onurlu bir hayat... En değerlisi bu”

1 Nisan Pazartesi günkü anmada  Hakan Bakırcıoğlu’nun hayatından kesitler taşıyan bir video da gösterildi. Videonun metnini Bakırcıoğlu’nun eşi ve arkadaşları hazırladı. Dostumuz Hakan Bakırcıoğlu’nu yakından anlatan bu videonun metnini de okurlarımızla paylaşmak istedik. Seni çok özlüyoruz Hakan... AGOS.


Hakan Bakırcıoğlu  18 Mayıs 1973  tarihinde Adıyaman Kahta’da doğdu. 

Altı çocuklu bir ailede büyüdü. Diyarbakır Çınar,  Bitlis Mut ilçelerinde okudu. Daha sonra lise öğrenimi için Urfa’da yaşamaya başlayarak ailesinden ayrıldı. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'da çalışmalar yürüttü,  avukat olduktan sonra sendikalarda işçi avukatlığı yaptı, meslek hayatı boyunca insan hakları alanında hak ihlali davalarının avukatı oldu. 

2009 yılında Sibel’le birliktelikleri başladı, daha sonra evlendiler, derin bir sevgi ile ve hiç ayrılmadan  mutlulukla süren bir hayatı paylaştılar...

Hakan Bakırcıoğlu üniversite yıllarındaÖzgürlük ve eşitlik en inandığı değerlerdi.

İnsanın, hayvanın  ve doğanın yaşam hakkına, hiçbirini diğerinin önüne arkasına koymadan  saygı duydu.

Adım adım gelen Hrant Dink cinayeti sonrasında davanın avukatlarından oldu sonra da davanın bütün hafızası. Bıkmadan usanmadan cinayetin arkasındaki karanlığı aydınlatmaya çalıştı...

Hakan, bir hayat,  adalet arayışına ve bir davaya nasıl adanır, diye soracak olursanız verilecek cevaptı. İstanbul’dan Trabzon’a, yıllarca süren ve hala da devam eden davanın, her bir şehrinde, her bir duruşmada, tam vaktinde ve her bir ayrıntıya hazırlanmış olarak oradaydı. 

Davanın hafızasıydı, davadaki her ayrıntıyı tarihleriyle bilir, gecesini gündüzüne katarak yazdığı dilekçelerine çok özenir, adaletin yerine geleceği inancını hiç kaybetmezdi.  

Şu acımasız toprakların karanlığını güzel gülüşüyle aydınlatan, atalarından devraldığı felaketleri, kendi acılarını, inanç ve umutla yoğurup yeni hayatlar kurabilen ender insanlardandı.  

Bir Ermeni olarak başkalarının acısına hiçbir zaman kayıtsız kalmadı, ilk gençliğinden aramızdan ayrılana kadar.  

İlkeliydi, ortama göre şekil alanlardan değil. Her zaman doğru cümleleri seçer, nezaketi ve kendine özgü üslubu içinde hiçbir şeyi eğip bükmeden söylemesini ve dinletmesini bilirdi... Onu tanıdığınızda güvenirdiniz, samimiydi, dürüsttü... 

Çok vicdanlıydı, dünyadaki tüm haksızlıkları ve acıları  yüreğinde hissedecek kadar vicdanlı ve insan sevgisi ile dolu.  "Onurlu bir hayat" derdi hep, "en değerlisi bu..."

Şöyle yazmıştı yakın bir arkadaşı onun için ardından ;
“Hakan az konuşurdu ama her konuşması tazeydi. Az gülerdi ama tebessümü salgın etkisi yapardı. Hakan, fiziken bizi bıraktı gitti ama hepimize, Kahta yerelinden getirip dünya insanı için geliştirdiği erdemli bir duruş, paha biçilmez bir mücadele bıraktı.”

Gençti, ölümün asla yakışmayacağı kadar genç, bir o kadar da olgun ve bilge.   
Hakan Bakırcıoğlu’nun anısı insan hakları, eşitlik ve adalet mücadelesinde hep yaşayacak...

Ama en çok da onu sevenlerin kalbinde... Hasretle, acıyla ve sevgiyle...

Herkes yaşar hayatı ama herkes iz bırakamaz hayata, Bu dünyada çok güzel bir iz bıraktın Hakan, iyi ki seni tanıdık,  iyi ki hayatlarımıza değdin...

Seni asla unutmayacağız...




Kategoriler

Güncel