Kürt sorununda muhatap kim olacak?

Mahçupyan, PKK’nin neden Kürt sorununda muhatap alınmayacağını, Okan Müderrisoğlu’da Kürt sorununda yeni muhatapların kimler olabileceğini yazdı. Hidayet Şevkat Tutsal’da bölünmemek için neden Kürtleşmek gerektiğine dikkat çekiyor. Tarhan Erdem, 12 Eylül yargılamasının bir an önce bitirilmesini istedi.

Sabah’tan Okan Müderrisoğlu, İmralı ile yeni bir süreçten söz etmek için henüz erken olduğunu ancak yeni bir temas trafiği olduğunu belirtti. Müderrisoğlu, Başbakan ile Mısır Gezisi dönüşünde uçakta yaptığı görüşmeyi “Başbakan dedi ki.. 'Silvan olayındaki husus İmralı değil, bizzat terör örgütünün dışarıdaki temsilcileriydi. 'Müzakere-mücadele' demişlerdi” diye aktardı. Müderrsioğlu bazı BDP’lilerin İmralı adasına gidebileceklerine işaret ederek “Önümüzdeki dönemde İmralı'ya gitmesine müsaade edilecek BDP'li vekiller, ilerisi için yeni muhatap olabilir!” dedi.

Zaman’dan Mahçupyan, PKK’nın neden muhatap alınamayacağını “Kısacası PKK ne vicdani bir çizgi izliyor, ne de bu çizgiyle yüzleşiyor. O zaman da, talepler ne denli haklı olursa olsun, ortaya meşruiyet zaafı içeren bir siyaset çıkıyor ve bu siyasetin taşıyıcısının ‘muhatap’ alınma ihtimali kalmıyor” diyerek açıkladı.

Mahçupyan, PKK’nın şiddeti bırakmadan gerçek bir muhatap olmayacağına dikkat çekti.

Taraf’tan Hidayet Şevkat Tuksal, MAZLUMDER’in gerçekleştirdiği Kürt formuna dikkat çekerek toplantılara dair notlarını köşesine taşımış. Tuksal,

“Kürtler, kendilerini dört beş devlete bölünmüş bir Kürdistan coğrafyasının “ulus”u olarak görüyorlar ve bu bölünmüşlüğün bütün eşiklerini ve süreçlerini kapsayan bir “Kürdistan tarih tezi”ni çok canlı bir hafıza olarak zihinlerinde ve yüreklerinde yaşatıyorlar ancak ne yazık ki milyonlarca Türkiyelinin bu tezi oluşturan tarihsel donelerden haberi yok. Toplantıya katılan Kürtlerin hepsi Türkçe biliyor, ama ben ve benim gibiler tek bir kelime bile Kürtçe bilmiyoruz. Kürtlerle aynı devlet altında yaşamaya devam etmek istiyorsak, 80 yıl boyunca Kürtler ne kadar Türkleştiyse, biz Kürt olmayanların o kadar Kürtleşmelerinden başka hiçbir seçeneğimiz kalmamış görünüyor. Kürtleri “Türkleşme”ye mecbur eden her yaklaşım, o çok korkulan “bölünme”yi bizzat gerçekleştirecek olan şeydir” diye yazdı.

Radikal'den Tarhan Erdem, Evren ve Şahinkaya’nın ifade verdiği 12 Eylül davasının bir an önce bitirilmesinin yararlı olduğunu yazdı. Erdem, darbecilerin yargılanmasını engelleyen 15. Maddenin yıllarca anayasada kaldığına dikkat çekerek şunları yazdı;

“MGK'nın beş üyesi hakkında soruşturma açmak ve vefat etmeyen üyeleri sanık sandalyesine oturtmak hukuk aramak değildir Yaşı 90'ı bulmuş iki kişiye ceza vermek isteyenlerin, o dönemin hükümet ve Danışma Meclisi üyelerinin 'karar ve tasarruflarının' soruşturulması hakkında ne düşündüklerini merak ediyorum! Bugün MGK üyelerinin yargılanması mümkün görülmüş ise o dönem bakanları ve Meclis üyeleri de anayasamn kaldırılmasına ortak olmak suçuyla yargılanmalıdır. Bu tartışmayı daha uzatmak istemiyorum; yargımız, siyasal hayatımız, sosyal barışımız ve daha birçok bakımdan bu davanın bitirilmesi yararlıdır” 

Kategoriler

Güncel Basın