PKK’nin 11 Temmuz’da düzenlediği sembolik silah bırakma töreninin ardından devam eden süreç kapsamında Mecliste kurulması beklenen komisyon için Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve partilerin grup başkan vekilleri bir araya geldi.
PKK 11 Temmuz'da sembolik bir törenle silah bırakma sürecini başlattı. Bundan sonra gözler sürecin hukuki olarak nasıl devam edeceğinde.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile siyasi parti temsilcileri, “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında kurulması beklenen komisyona ilişkin bugün bir araya geldi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantıya Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin belirlediği Grup Başkanvekilleri katıldı. İki saat 20 dakika süren Meclis’teki kabulde, AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya yer aldı.
İYİ Parti komisyona üye vermeyecek
Toplantıya katılan grup başkanvekilleri de partilerinin görüşlerini ifade etti. Mezopotamya Ajansı'ndan Mehmet Aslan'ın haberine göre İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, partisinin komisyon çalışmalarına üye vermeyeceğini ve katılmayacağını iletti.
En az 44 kişiden oluşacak
En az 44 kişiden oluşması beklenen komisyonda, her partiden bir temsilciye yer verilmesi bekleniyor. Ayrıca Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilerin de temsilcilerine yer verilecek. Her siyasi partiden bir üye olması ve bağımsızlardan da kura ile üye seçilmesi benimsenmiş durumda. Komisyonda grubu bulunan siyasi partilerin bu komisyon için seçilmiş grup başkanvekilleri, koordinatör grup başkanvekili sıfatıyla yer alacak.
Komisyonun adı ne olacak?
MA'nın haberine göre görüşmede komisyonun isminin ne olacağı da konuşulan başlıklardan biriydi. DEM Parti, komisyonun isminde “Barış” ve “Demokrasi” kavramlarının geçmesi, bu yönde bir formül bulunması yönünde öneri sundu. Muhalefet partileri de DEM Parti önerisine destek verdi ve “Demokrasi” kavramının mutlaka yer almasını istedi. AKP dahil diğer siyasi parti temsilcileri ve Kurtulmuş'un bu öneriye negatif yaklaşmadığı aktarıldı.
İlke ve esaslar ilk toplantıda belirlenecek
Komisyonun ilke ve esaslarının, komisyonun ilk toplantısında belirlenmesi konusunda mutabık kalındı. Görüşmede komisyonun hangi konuları ne şekilde ele alacağı da tartışıldı. MA'nın haberine göre; her partiden bir grup başkan vekili belirlenecek ve bir koordinasyon kurulacak. Bu koordinasyon, hangi konuların gündeme geleceğini ortaklaşa belirleyecek.
Görüşmede tartışılan öneri ve kararların yazılı hale getirilmesi de kararlaştırıldı. Kurtulmuş, önümüzdeki hafta yazılı halini hazırlayıp siyasi partilere iletecek.