Fransız Senatörler Anayasa Konseyi'ne başvurdu

Fransız Senatör Jacques Mezard'ın öncülüğündeki senatörler, Fransız Senatosundan geçen ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bir haftaya kadar imzalayarak onaylaması beklenen Soykırımı inkar yasasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyleyerek, yasanın iptali istemiyle Anayasa Konseyi'ne başvurdular.

Fransız Senatör Jacques Mezard'ın öncülüğündeki senatörler Fransa Senatosu'nun onayladığı yasanın iptali için bugün Fransa Anayasa Konseyi'ne başvurdular.

Başvurunun gerekçesi, soykırımı inkar yasasının Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu yönünde belirtildi.

Yasanın iptali başvurusu için 60 senatörün imzası yeterliyken Nathalie Goulet, başvuru için 77 senatörün imzasını aldıklarını bildirdi. Bir yandan da mecliste iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı. Diefenbacher, aynı zamanda Türk-Fransız parlamenter dostluk grubu başkanlığı yapıyor. Gerek senato, gerek mecliste toplanan imzalara, küçük partilerin dışında, iktidar partisi ve ana muhalefetteki Sosyalist üyelerin de bir kısmı imza attı. 

Meclis'te imza toplamak için seferber olan milletvekilleri Myard, Diefenbacher ve François Cornut-Gentille tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bu başvuru, Fransa'daki ve dünyadaki Ermenilerin acılarını ihmal ve görmemezlik anlamına gelmiyor. Bizim amacımız, anayasaya, ifade, düşünce ve araştırma özgürlüğüne uygun hareket etmek” denildi.

 

Açıklamada, “yasaya itiraz eden vekillerin, Meclis’in üç yıl önce kurduğu araştırma komisyonu raporunda vurguladığı gibi, tarihin tarihçilere bırakılması ve parlamentoların tarih yazmaması konusundaki uyarısına uygun hareket ettiği”  belir

Öte yandan Fransız Senatosu'ndaki tüzük uyarınca meclis ve senato başkanlarının veya cumhurbaşkanının tekbaşlarına başvurması bir yasanın iptali için yeterli olabiliyor.

Başbakan: 'Fransa'ya yakışan budur'

Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında yasayla ilgili olarak şunları söyledi: 'Fransa’daki süreç sona ermedi. Gerekli girişimler yapılıyor. Fransa’ya Türkiye ile kavga ediyor payesi vermeyeceğiz. Muhalefet partilerine ve sivil toplum örgütlerine bu konuda gösterdikleri duyarlılık ve dayanışma için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün Fransa konusuna girecek değilim o konuya bugün Fransızım. O süreç henüz sonuçlanmadı, takip ediyoruz. O teklifin arkasındaki gerçekleri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağım.'

Yasanın parlamentodan geçmesinin ardından Fransa'yı 'çok net' ırkçılıkla suçlayan Başbakan yeterli imzaya ulaşılmasının ardından ise konuya 'Fransız kalmadı' ve 'Fransa'ya yakışan budur. Gereğini yaptılar.' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 'Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir' dedi.

Soykırımı inkar yasası şu an Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin önünde. Sarkozy'nin yasayı bir hafta içinde imzalaması bekleniyor.

(AA)

vE/BK

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem