Direnişin Kitabını Yazanlar

Agos kitap/kirk Haziran sayısında Gezi Parkı direnişini kapağına taşıdı: ‘Direnişin kitabını yazanlar’. Gezi Parkı’ndaki gençler “Kitaplardan öğrendiği teorilerin pratikte çöktüğü bir nesil olarak en öndeyiz biz” diyor. Kitap/Kirk ekini Agos’la birlikte bayiinizden istemeyi unutmayın.

Merhaba,

31 Mayıs’ta başlayan Gezi Direnişi böyle giderse Kirk’in birkaç sayısını daha eskitecek gibi görünüyor. Taksim Gezi Parkı’nda ve memleketin pek çok parkında, meydanında daha ne oldu, neden oldu sorularına, direnişin müdavimlerinden Onur Koçyiğit cevap veriyor:

'Kitaplardan öğrendiği teorilerin pratikte çöktüğü bir nesil olarak en öndeyiz biz, gençleriz. Biz diyorum çünkü biz gerçekten biz olmak için sokaktayız. Sağa sola yatmayan, ‘ben de varım”’diye meydanları inletenleriz. Bir kez olsun, şu hayata karşı bir şey ‘kazanmak’ isteyenlerin ta kendisiyiz. Temel haklarını almak isteyen, yaşadığı hayatın biçimi ne olursa olsun saygı görmek isteyen, geleceğini bilemese de biraz olsun öngörebilmek isteyen... İstediğimizi de alacağız.”

Sivil direnişin önemli isimlerinden, efsane müzisyen John Lennon’ın yazdığı mektuplar, gönderdiği kartpostallar kitap oldu.  ‘The John Lennon Letters’ (John Lennon Mektupları), Lennon’ın iç dünyasına, özeline, kişiliğine en yakın teması sağlayan kitap olarak dikkat çekiyor. Umarız Türkiye’deki yayınevlerinin dikkatini çabuk çeker. Nayat Karaköse yazdı. 

Franz Kafka üzerine yapılan çalışmalar, ortaya koyduğu edebi ürünlerin miktarı ile ters orantılı. Son 15 yılda her on günde bir, Kafka üzerine yapılmış bir çalışma ya da onunla ilgili bir eser yayımlanıyor. Buna rağmen Kafka'nın büyük ve bütünlüklü bir biyografisi yoktu; Reiner Stach’ın iki ciltlik dev eseri ortaya çıkana dek… Bu ‘tüm zamanların en iyi Kafka biyografisi’ni Sezer Duru’nun yetkin çevirisiyle okumak da artık mümkün. F. Gökhan Diler yazdı.  

Ayrıntı Yayınları, Michel Foucault külliyatını yayımlamaya devam ediyor. ‘Akıl Hastalığı ve Psikoloji’, Foucault’nun dev eseri ‘Deliliğin Tarihi’nin habercisi olan çok önemli bir çalışma. Psikoloji ve psikiyatrinin arkeolojisini yapan kitabı, Cansu Karagül yazdı.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

 

Kategoriler

Güncel Gündem