Brit Ödülleri adaylarına hızlı bir bakış

Nayat Karaköse geçtiğimiz günlerde açıklanan, 19 Şubat’ta sahiplerini bulacak olan Brit Ödülleri adaylarını Agos şapgir için değerlendirdi.

 

NAYAT KARAKÖSE
nayatk@gmail.com

1977’den bu yana her yıl verilen ve bu yıl da 19 Şubat’ta sahiplerini bulacak olan, Brit Ödülleri için geri sayım başladı. Adaylara şapgir için göz attım. Favori ve kazanması muhtemel olan adayları sizler için paylaştım.

En İyi Çıkış : Bastille, Disclosure, London Grammar, Laura Mvula, Tom Odell

Adayların her biri ayrı ayrı ses getirdi, bu kategoride en güçlü üç aday Laura Mvula, Disclosure ve London Grammar. Çekişme ise London Grammar ve Disclosure arasında yaşanır. Gönlümden geçen London Grammar, ne de olsa melankoliyi sevdirmek kolay değil ve o melankoliye bizi ziyadesiyle alıştırdılar. Gerek müzikalite gerekse sundukları ve dinleyicide yarattıkları ruh haliyle bu ödülü hak ediyorlar.

En iyi İngiliz Kadın: Birdy, Ellie Goulding, Jessie J, Laura Marling, Laura Mvula

Laura Mvula zifiri karanlıkta bir ışık gibi parladı. İyi bir soluk getirdi. Ellie Goulding, Birdy ve Jessie J daha piyasaya yönelik üretimler yaptılar. Bu kategoride sofistike olan Laura Mvula ve Laura Marling. Çekişme iki Laura arasında geçer, gönlümden geçen ve galip olması kuvvetle muhtemel aday ise Laura Mvula.

 

 

En iyi İngiliz Erkek: James Blake, Jack Bugg, David Bowie, John Newman, Tom Odell

Çekişmeli olan bir başka kategori... James Blake çok iyi bir albüm hediye etti dinleyicilerine, hiç hayal kırıklığı yaratmadı, başarısında sürekliliği esas aldı.  Jack Bugg çok genç ve iyi bir müzisyen, ilk albümünden sonra ikinci albümü aynı beklentiyi karşılayamasa da güçlü bir aday... Benim ödülüm David Bowie’ye, Bowie leziz bir albümle dönüş yaptı, iyi müzik yapmayı bırakmadı, içinden Berlin geçen ve sorgulamalar barındıran ‘The Next Day’ albümünü hediye etti. Bence bu ödülle teşekkürü hak ediyor.

En iyi İngiliz Grup: Arctic Monkeys, Bastille, Disclosure, One Direction, Rudimental

Kesinlikle Arcitc Monkeys... Bu ödülü en fazla hak eden onlar ve bunun için onlarca neden var. Daha 30’lu yaşlarına bile gelmeden üstatlara adeta şapka çıkarttırdılar, az zamanda ve genç yaşta enfes müzik yaptılar, yapıyorlar. Arctic Monkeys hemen hemen her şarkıda size bir duygu hediye ediyor, iyi müziği bir duygu ile buluşturmayı en nefis şekilde başarıyorlar. Umarım ödül One Direction’a gitmez.

Yılın Albümü: Arctic Monkeys, David Bowie, Disclosure, Rudimental, Bastille

Bu kategoride London Grammar’ın ‘If You Wait’ albümü eksik, bence onlar da aday olmalıydı. Yılın albümü kesinlikle Arctic Monkeys’in ‘AM’ albümü. Gerekçesi için bakınız: Arctic Monkeys 40 fırın ekmek yediğini ‘AM’ ile ispatlıyor

Ulusararası Kadın Solo Şarkıcı: Janelle Monáe, Katy Perry, Lady Gaga, Lorde, Pink

Çok çekişmeli bir kategori ama genç ve yeni soluk getiren kazansın diyorum. Favori adayım Lorde, ne de olsa gençlerin önünü açmak lazım. Hem Lady Gaga, Pink ve Katy Perry sıkmadı mı biraz, yani aynı yemek azıcık farklı soslarla pişirilip sunulmaz ki! 

Uluslararası Erkek Solo Şarkıcı: Bruno Mars, Drake, Justin Timberlake, John Grant, Eminem

Çekişmeli olan bir başka kategori… Justin Timberlake beklentileri tam olarak karşılayamadı, Eminem cephesinden de yeni bir şey yok pek. Drake iyi bir soluk getirdi ama favorim Bruno Mars.  Bence Mars fazlasıyla iyidi, içten ve bir o kadar kaliteli müzik yaptı. Enerjisiyle bu ödülü ziyadesiyle hak ediyor.

En iyi Uluslararası Grup: Daft Punk, Macklemore&Ryan Lewis, Haim, Kings of Leon, Arcade Fire

Start verilsin ve mücadele başlasın. En zorlayıcı kategorilerden birisi, çok güçlü gruplar var. Haim çıktığından bu yana yeni bir nefes ekledi müzik dünyasına, retro soundları günümüzde hiç iğreti durmadan dinleyiciye sundu ve gayet beğeni kazandı. Hem kadın gruplar giderek azalırken Haim erkek gruplar arasında nefis bir alternatif olarak belirdi. Bu kategoride asıl çekişme Daft Punk, Kings of Leon ve Arcade Fire arasında olur. Her bir grubu ayrı ayrı seviyorum, özellikle de Kings of Leon’u. Bu yıl ödülü alan grup ise Arcade Fire olur gibi gözüküyor. Haim’in alması ise ayrı bir güzellik olurdu, bekleyip göreceğiz.

Yılın Single’ı : Bastille- Pompeii, Calvin Harris/Ellie Goulding- I Need Your Love, Disclosure Ft Aluna George- White Noise, Ellie Goulding- Burn,John Newman- Love Me Again, Naughty Boy Ft Sam Smith- La La La, Olly Murs- Dear Darlin, One Direction- One Way Or Another (Teenage Kicks), Passenger- Let Her Go,Rudimental Ft Ella Eyre- Waiting All Night

Bu kategoride çok daha şahane şarkılar aday olabilirdi, ama genelde bu tercihler satış rakamları baz alınarak yapılıyor. Özel olarak tercih edip dinlediğim hiçbir şarkı yok adaylar arasında. Olly Murs, One Direction, Passenger hepsi bu kategori için güçlü adaylar. Gönlümden  geçen, bir başka şahane müzik insanı olan ve içimdeki Calvin Harris sevgisi nedeniyle  ‘I Need Your Love’

 

 

Kategoriler

Şapgir

Etiketler

Brit Ödüller