Anayasa Mahkemesi kamu görevlilerini işaret etti

Anayasa Mahkemesi, Dink ailesinin, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı bireysel başvuruda, “Etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle ihlal kararı verdi. Avukatlar, cinayetle ilgili yeniden etkin bir soruşturma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Fotoğraf. BERGE ARABIAN

Anayasa Mahkemesi, Hant Dink cinayetiyle ilgili olarak verdiği ihlal kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara işaret ederek ihlal kararı verdi. Mahkeme AİHM’nin verdiği kararın yeterli olduğuna hükmederek etkili bir soruşturma yapılmadığına hükmetti.

Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararda kamu görevlileriyle ilgili etkili soruşturma yapılmadığına dikkat çekti. Anaysa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara dikkat çekti. Mahkeme etkili soruşturma yapılması için savcılıklara ‘gereği yapın’ talimatı gönderecek.

Mahkeme, Hrant Dink’i ölüme götüren süreçte yaşananlarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararın yeterli olduğunu belirterek o döneme ilişkin ayrıca bir ihlal kararı vermedi. Dink cinayetinden sonraki süreçte ise etkin bir soruşturma yürütülmediğine karar verdi.

Sabah Gazetesinden Ersan Atar’ın haberine göre, AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara dikkat çekti. AİHM, kamu görevlilerinin hakkında etkin soruşturma yürütmemesine dönük verdiği ihlal kararına rağmen, etkin soruşturma yürütülmemesini ağır hak ihlali olarak gördü. Mahkeme, AİHM kararında adı geçen, arlarında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Trabzon Emniyet görevlileri ve Trabzon Jandarma görevlilerinin aralarında bulunduğu kamu görevlileri hakkında etkili soruşturma yapılmamasının sorun oluşturduğunu kaydetti. Mahkeme ayrıca Dink’in katili Ogün Samast yakalandıktan sonra, Türk bayrağı önünde fotoğraf çektiren Samsun Asayiş Şube Müdürü Yakup Kurtaran hakkında da soruşturma izini verilmemesini hak ihlali olarak tespit etti.

Mahkeme, gerekçeli kararın yazımından sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul, Trabzon ve Samsun Başsavcılıklarına, kararın gereğinin yapılması için talimat verecek.