IŞİD'in kutsal mekan katliamı

IŞİD militanları, Irak’ta ilerledikleri bölgelerdeki kutsal mekanları ‘dine aykırı olduğu’ gerekçesiyle yok etmeye devam ediyor. Bu yıkımın son kurbanı Musul’da bulunan bin üç yüz kusür yıllık Yunus peygamberin türbesi oldu.

IŞİD militanları, Irak’ta ilerledikleri bölgelerdeki kutsal mekanları ‘dine aykırı olduğu’ gerekçesiyle yok etmeye devam ediyor. Bu yıkımın son kurbanı Musul’da bulunan bin üçyüz kusür yıllık Yunus peygamberin türbesi oldu.

Ele geçirdiği bölgelerdeki kilse, türbe ve camii gib kutsal mekanları yok den IŞİD, geçtiğimiz haftalarda Yunus Peygamber’in kabri, 1400 yıllık İmam Yahya Ebul Kasım Camii, Danyal Peygamber türbesi, Ömer Bin Hattab türbesi, Ermeni Aziz Eçmiadzin kilisesi gibi kutsal mekanları yıkmıştı. 

Patlamadan önce türbe yakınındaki yerlerin boşaltılması talimatını veren IŞİD militanları, daha sonra türbeyi dinamitle patlatarak havaya uçurdu. Patlamayla birlikte yoğun bir duman bulutu gökyüzüne yükselirken, türbenin yanındaki bazı evler de hasar gördü.

Yunus Peygamber Türbesi, yıkılmadan önce.

Irak’ın Musul kentinde Hz. Yunus Peygamberin türbesi olarak bilinen tarihi mekan 700’lü yıllarda inşa edilmişti.

'Al Monitor' sitesinin aktardığına göre, Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsal sayılan Yunus Peygamberin türbesinin yıkımına şahit olanların şehirliler ağladı ve üzüntülerini dile getirdi. 

Bombalamaların ardından Mısır Müftüsü gibi dini figürler saldırıları kıınadı ve UNESCO gibi koruma kurullarına acil müdahale çağrısında bulundu

Kategoriler

Güncel Dünya