DTK Ezidi raporu: Gıda ve barınmada büyük sorun var

Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu Demokratik Toplum Kongresi Heyeti, Ezidilerin sığındığı kentlere giderek yaşam şartlarını ve maruz kaldıkları durumu belgeleyip rapor olarak kamuoyuna sundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Heyeti, ISİD tehdidi nedeniyle Ağustos ayında Şengal başta olmak üzere yaşadıkları bölgeden Ezidilerin yaşadığı, göç ettiği bölgeleri gezdi. Heyette Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Faysal  Sarıyıldız ve Ayla Akat Ata yer aldı.

16 Ağustos ta ilk durakları olan Zaxo yu ziyaret eden heyet, daha sonra Duhok, Lales, Maxmur, Ranya, Ankawa, Amude  kentlerini ve Derik/ Newroz Kampı’nı ziyaret etti. Heyet yayımladıkları raporda Ezidilerin, en çok yeme, içme ve barınma konusunda sıkıntı çektiklerini ve bu insanlara hiçbir sağlık koşulunun sağlanmadığının altını çizdi.

Gittikleri bölgelerdeki Kaymakam, kamp müdürü ve Valilerle de görüşen heyet, resmi yetkililerin yardım konusunda somut bir projeye sahip olmadığını, sadece ‘yardım yapılabileceğini söylediklerini” belirtti. 

Demokratik Toplum Kongresi Heyeti, ziyaret sonrası yayımladıkları raporda zorunlu göçün siyasi, sosyal ve güvenlik boyutlarının olduğunu belirterek acilen aşağıdaki adımların atılması gerektiğini belirtiyor:  

·       Tacize, tecavüze, şiddete maruz kalan kadınlara yönelik derhal çalışma başlatılmalı

·       Türkiye Hükümeti ISID’e ve diğer köktenci örgütlere verdiği desteği sonlandırmalı

·       Türkiye Hükümeti bu konu hakkında sorumluluklarını yerine getirmeli

·       Şengal’de yaşanan bir soykırımdır ve bu soykırım uluslararası platformda tanınmalıdır

·       Şengal’de güvenlik sağlandıktan sonra Ezidilerin koordineli şekilde geri dönüş sağlanmalı

·       Ezidilere yapılacak yardımlar için altyapı yetersizliği giderilmeli ve daha güçlü kampanyalar düzenlenmeli.

DTK Heyeti’nin raporuna göre, 3 Ağustos’ta  Şengal’i işgal eden IŞİD’den 500 bin Ezidi bir haftada yerinden oldu. 350 bin kişi Duhok ve Zaxo’ya sığınırken 120 bini en yoğun göç yolu olan Rojava üzerinde Güney Kürdistan’a göç etti ve 25 bini ise Kuzey Kürdistan’a geçti. Bunun yanında kimliği bulunmayan on binlerce kişi Roboski sınırından geçiş yaptı. (EK)

Raporun tamamını okumak için tıklayınız.