Notaların efendisi Mansuryan 75 yaşında

geçen hafta Yerevan'da 75. doğum günü vesilesiyle bir konser veren Dikran Mansuryan'ın bestesi Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2015’teki programında yer alıyor.

Çağdaş Ermeni müziğinin en önemli bestecileri arasında görülen Dikran Mansuryan, geçen hafta Yerevan’da 75. doğum günü vesilesiyle bir konser düzenledi. 27 Ocak 1939’da Beyrut’ta doğan Mansuryan, gerek Sovyet, gerekse uluslararası pek çok filme yaptığı müziklerle tanınıyor. Mansuryan Ailesi, II. Dünya Savaşı’nın bitiminde, Sovyet Ermenistanı’nın bütün Ermenilere yönelik çağrısına uyarak, Diaspora’daki binlerce Ermeni gibi, 1947’de Ermenistan’a göç etti. Ünlü besteci, 1956 yılında, Yerevan’daki Romanos Melikyan Müzik Okulu’nda Edvard Bağdasaryan’ın kompozisyon sınıfına kaydoldu. 1965’te ise Yerevan Gomidas Konservatuarı’ndan mezun oldu. Mansuryan, 1967’den itibaren aynı okulda çağdaş müzik teorisi dersleri vermeye başladı. Duayen besteci, 1960-70 arasına özgü Sovyet müzik anlayışının en parlak temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. Mansuryan’ın ‘Monodia’ albümü, 2005 yılında Grammy’de “en iyi enstrümantal albüm” ve “en iyi modern klasik müzik” bestesi dallarında aday gösterilmişti.

Sanatçı, senfonik orkestra için bestelediği ‘Partitür’, ‘Prelüdler’, ‘Gece Müziği’, yaylı sazlar dörtlüsü için bestelediği ‘Interier’ adlı albümlerinde yer alan besteler dışında, org ve oda müziği topluluğu için bestelediği konçerto, iki viyolonsel konçertosu, Garcia Lorca’nın şiirleriyle romanslar ve daha birçok vokal ve enstrümantal besteye de imza attı. Ancak, Mansuryan, geniş halk kitleleri nezdinde, ‘Narın Rengi’, ‘Biz ve Dağlarımız’, ‘Dönüş’, ‘Yaslı Kar’, ‘Bir Parça Gökyüzü’ gibi filmlere ve ‘Mher Kapısı’, ‘Kayısı Ağacı’ gibi dramatik sahne eserlerine yaptığı bestelerle tanındı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2015’teki programında, ünlü sanatçının bir bestesi de yer alacak. Beste, ünlü viyolonselist Kim Kashkashian tarafından icra edilecek.

İstanbul Müzik Festivali’ne özel beste

İstanbul Müzik Festivali, günümüzün yaşayan en önemli bestecilerine verdiği siparişlerle dünya klasik müzik mirasına katkıda bulunmayı ve “üretim yaptıran” bir festival olmayı ilke edinmiştir. Giya Kancheli, Alexander Raskatov, Peteris Vasks, Fazıl Say, İlhan Usmanbaş ve Kamran İnce’den sonra, 2015 yılında da çağımızın önde gelen bestecisi Dikran Mansuryan’a da bir oda müziği eser siparişi verdik. Mansuryan’ın neredeyse 1000 yıllık bir geçmişi olan Ermeni müzik geleneğiyle modern elemanları bir araya getirdiği müzikal dili ve tekniği, onu, günümüzün en orijinal bestecilerinden biri hâline getirmiştir. Komitas’ın yalın ezgilerini kendine örnek aldığını söyleyen Mansuryan, son derece lirik öğelerle bezenmiş müziğiyle dinlediğiniz ilk andan itibaren sizi içine alır.

2013 yılında, Kim Kashaskashian, İstanbul Müzik Festivali’ne bir konser için gelmiş, konserin sonunda kendisine Dikran Mansurian’a ulaşmak ve eser siparişi vermek istediğimizi iletmiştim. Kaskashian vasıtasıyla Mansuryan’a ulaştık ve eser siparişimizi kabul etti. Eserin 10 Haziran 2015 tarihinde, Vortvods Vorodman Kilisesi’nde, Kim Kashkashian ve Peter Nagy tarafından Dünya Prömiyeri yapılacak.

Bu eserin, 1915’te Ermenilerin yaşadığı trajediyi ve kaybettiklerimizi hep birlikte anmamıza vesile olmasını ümit ediyoruz.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.