Kundaklanan Kadıköy Kilisesi’nde şüpheli bilmecesi çözüm bekliyor

Kadıköy’de KKBD (Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği) ve KUT’un (Kadıköy Uluslararası Kilise) bulunduğu binada 7 Aralık Pazar gecesi çıkan yangının nedeninin kundaklama olduğu ortaya çıktı. Kilisenin kütüphanesinin de bulunduğu katta çıkan yangında binlerce kutsal kitap ve CD zarar görürken İl Emniyet Müdürlüğü Kadıköy Belediyesi’ne şüphelinin yakalandığı ve nöbetçi mahkemece tutuklandığını söyledi. Fakat Müdürlük’ten henüz şüphelinin kimliğiyle ilgili bilgi verilmiş değil.

 ‘KadıköyLife’ isimli yerel gazete, Kadıköy Uluslararası Topluluğu Kilisesi’nin bulunduğu binanın 2. katında 7 Aralık gecesi çıkan yangının Noel ağacının kısa devre yapması sonucu başladığı iddia etmişti. Fakat kilise ve derneğin bulunduğu binanın güvenlik kamerası kayıtlarından kapının zorlanarak açıldığı ve bir şüphelinin binaya girmesinin akabinde yangının başladığı tespit edildi. 

Şüphelinin eşkali kamera kayıtlarında

İl Emniyet Müdürlüğü’nün Kadıköy Belediyesi’ne aktardığı kadarıyla 9 Aralık’ta şüpheli yakalanıp nöbetçi mahkemeye sevk edilip tutuklandı. Fakat şüphelinin kimliği ve tutuklanıp tutuklanmadığı konusu henüz aydınlanmış değil. 10 Aralık sabah saatlerinde yangının çıktığı kiliseye gelen dört polis memurunun ‘henüz zanlının yakalanmadığına, kilise ve derneğin suç duyurusunda bulunmaları gerektiğine’ dair açıklamaları kafaları karıştırdı. Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği yetkilileri, söz konusu polis memurlarının başka bir karakoldan gelmiş olabileceğini, konuyla ilgili bilgileri olmayabileceğini söylüyor. Öte yandan Emniyet’ten kilise ve dernek görevlilerine resmi bir açıklama henüz yapılmadı. 

Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği Başkanı Volkan Er, ellerindeki kamera kayıtlarında zanlının eşkalinin bulunduğunu belirterek, yakalanan şahsın aynı kişi olup olmadığını anlamak için emniyete şikayette bulunacaklarını açıkladı. Yangınla ilgili İtfaiye tutanağı ise henüz hazırlanmadı.  

Kadıköy Uluslararası Topluluğu Kilisesi Derneği’nden Pam Ohanyan, yangın nedeniyle binlerce kutsal kitabın ve CD’nin kül olduğunu aktardı. 

Tutuklandığı iddia edilen şahsın daha önce de kundaklama olayına karıştığı ifade edildi.

“Bu olay kilisenin takip edildiğini gösteriyor”

Protestan Kiliseler Derneği, Basın sözcüsü Soner Tufan imzasıyla yayımladığı açıklamada, Kadıköy Uluslararası Kilise’nin daha önce de camlarının kırıldığını hatırlatarak, “bu son olay kilisenin kimileri tarafından yakından takip edildiğini ve etkinliklerinden rahatsız olunduğunu göstermektedir” dedi. Yangının Noel ağacından kaynaklandığı yönünde haber yapan gazetelerin gerekli düzeltmeleri yapmasını talep eden Protestan Kiliseler Derneği, “Her yıl sonunda Noel Baba’ya gıyabında saldırıların düzenlendiği, -hatta noel baba bir kez bıçaklanmıştı-, yılbaşı kutlamalarıyla karıştırıldığı, Hıristiyanlara yönelik saldırıların tavan yapabildiği bir dönemde yangının noel ağacının süslerinden çıktığını söyleyen, halka bildiren hatta kiliseyi kundaklayan şahsın yakalanmasına rağmen düzeltme yapmayan söz konusu gazetesinin tavrında hassasiyet görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.