SURİYELİLER

GÜNCEL Tökezleyen göç politikasının vardığı yer: Suriyelilere saldırılar artıyor

Suriyelilere yönelik linç girişimleri neyin işareti? Hem anaakım hem de sosyal medyadaki nefret söylemi saldırıları nasıl körüklüyor? Devletin göç politikaları neyi değiştirebilir? Helsinki Yurttaşlar Derneği Mülteci Destek Projeleri Koordinatörü Hakan Ataman ve Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi Projesi ekibinden Pınar Ensari, yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
GÜNCEL Türkiye’de Suriyeli çocuk olmak

Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği (SKYGD), Türkiye’de yaşayan Suriyeli çocukların yaşam koşullarını, beklentilerini, sorunları araştırmak üzere bir saha çalışması yaptı. İstanbul’da çeşitli semtlerde yaşayan 100 çocukla yapılan görüşmeler ‘Türkiye’de Sığınmacı Çocuk Olmak’ başlıklı bir rapor oldu. Rapora göre, çocukların en temel talebi ekonomik nedenlerle mahrum kaldıkları eğitimlerine devam edebilmek.
GÜNCEL Suriyelilere linç planı

Ankara’da bir grup, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Önder mahallesindeki bir parka sosyal medya üzerinden saldırı çağrısı yaptı.
TÜRKİYE Ya diğerleri?

Suriyelileri vatandaşlık verme hazırlıkları bir yandan AKP’nin diaspora Ermenileri ve Rumları için daha önce verdiği sözleri de hatırlattı. Konu üzerinde çalışan akademisyenler tartışmaları Agos’a değerlendirdi.
KÜLTÜR SANAT Suriyeli bir kitapçının Balat’tan umut saçan hikâyesi

Kariye Müzesi’nden köşeyi dönünce ahşap bir bina yükseliyor; burası, şehrin filizlenen Suriye nüfusu için bir kültür merkezi gibi. Edirnekapı’nın arka sokaklarına dikkatlice sokulmuş olan Pages, İstanbul’daki iki Arapça kitapevinden biri. Bu ay birinci yıldönümünü kutluyor.
TÜRKİYE Af Örgütü Genel Sekreteri: Dip noktasındayız

İstanbul’da devam eden Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Uluslararası Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty, zirvenin insanlık için bir sınav olduğunu söyleyerek, şu anki durumu “dip noktası” olarak niteledi.
GÜNCEL Eğitim mülteci çocukların da hakkı

AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması ve vize muafiyeti tartışıladursun; pazarlık konusu olan Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin çocukları için eğitim, ulaşılması gittikçe daha zor bir hak haline geliyor. İstanbul’da 118’i bulan Geçici Eğitim Merkezleri’nden birini ziyaret ettik, çocukların eğitimde karşılaştıkları engelleri ve çıkış yollarını dinledik.