İtalya'da soykırım yasası onay bekliyor

İtalya’da Parlamento’nun üst kanadı olan Cumhuriyet Senatosu, soykırım ve insanlığa karşı suçları inkâr edene üç yıla kadar hapis cezası öngören yasa teklifini kabul etti. Tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi’nin ardından Cumhurbaşkanı’nın da onayından geçmesi gerekiyor.

İtalya Senato Genel Kurulu, bir grup parlamenterin girişimiyle hazırlanan yasa tasarısını tartışmaya açtı. Soykırım ve insanlığa karşı suçlar ile savaş suçlarına ilişkin 1975 tarihli yasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören tasarı daha sonra oylamaya açıldı ve 3'e karşı 234 oyla kabul edildi.

Gelecek günlerde Parlamento’nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin onayına da sunulacak olan tasarı, soykırımlar, savaş ve insanlığa karşı suçların alenen inkârı, aşağılanması ve önemsizleştirilmesi gibi davranışlarda bulunulması halinde 3 yıla kadar hapis ve 10 bin euro para cezası öngörüyor.

Sadece Holokost belirtiliyor

Düzenlenen tasarıda sadece Holokost metinde açıkça belirtilirken, diğer soykırımlar  "etnik azınlıklara yönelik soykırımlar" genellemesiyle veriliyor.

İtalya’da 2007 yılında da bir inkâr yasası hazırlanmış, ancak ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı.

Adalet Bakan Yardımcısı Cosimo Ferri,  yasa taslağının, İtalyan ve diğer Avrupa ülkelerinin yasalarıyla aynı çizgide olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Söz konusu yasa, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan değil, Nazi ideolojisine karşı koyan bir araç olarak anlaşılmalıdır."  

PD'nin Senato Adalet Komisyonu´ndaki temsilcisi Giuseppe Lumia ise, "Ülkemiz yeni bir sayfa açtı. İnkarcılığın suç sayılması bir dönüm noktasıdır. Holokost´u ve diğer soykırımları inkar, birçok ülkede olduğu gibi bizde de cezaya tabi olacak. Araştırmacıların, özgürce çalışmalarını ihlal etmeden ve özgür düşünceye darbe vurmadan, gerçekleri inkarcılığı cezalandıran, teknik olarak oldukça güçlü bir seçim yaptık" diye konuştu.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında