Kobane'de temel ihtiyaç sıkıntısı devam ediyor

Mardin-Şırnak Eczacı Odası, Kobane’deki son durumla ilgili bir gözlem raporu yayımladı. IŞİD’e karşı direnişin ardından yeniden kurulmaya başlanan kentte halen temel ihtiyaç sıkıntısı ve salgın hastalık tehlikesi bulunuyor.

"Rojava’ya Kardeş Eli” kampanyası kapsamında bir senedir Kobanelilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan Mardin-Şırnak Eczacı Odası’na mensup eczacılardan oluşan 3 kişilik bir heyet, 21 Nisan’da Kobane’ye giderek kentteki sağlık koşullarıyla ilgili incelemelerde bulundu. 

Raporda, Yaklaşık 90 binin yaşadığı kente geri dönüşlerin devam ettiği, barınma imkanlarının kısıtlı olduğu vurgulanıyor. Günlük temel ihtiyaçlarsa Suruç’tan toplanan yardımlarla sağlanıyor. 

Eczacılar Odası, 1,5 yıldır elektrik ve su şebekesinin bulunmadığı Kobane’de kuyu suyu kullanımı nedeniyle dezenfeksiyon riskinin ve su kaynaklı epidemik hastalıkların çıkma tehlikesinin de devam ettiğini bildiriyor.   

Kobane halkını bekleyen bir başka tehlike ise mayınlar başta olmak üzere henüz temizlenmemiş olan savaş enkazı. Rapora göre, yoğun toz, başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere birçok hastalık riskini beraberinde getiriyor.  

IŞİD saldırısı kentte bulunan 3 hastanenin kullanılamayacak durumda olduğunu belirten Eczacılar Odası, sağlık merkezi, özel hastane ve serbest eczacılar vasıtasıyla sağlık hizmetinin verildiğini belirtti. Sağlık kurumlarının yetersizliği nedeniyle tedavi gören hastaların %30’u hizmet alamadan aynı şikayetlerle geri dönüyor. 

Heyet raporunda öne çıkan diğer sağlık sorunları şöyle: 

-  Rutin yapılması gereken bebek aşılarının hiçbiri 8 aydır yapılamamıştır. Özellikle kızamık vakalarında ciddi artış bulunmaktadır.

- Savaş kaynaklı psikolojik problemler özellikle kadınlar arasında artış göstermiştir. Son zamanlarda prematüre doğum sayısında da belirgin bir artış vardır. Bu durumda yenidoğan bebek bakımını da zorlaştırmaktadır ve anne-bebek ölümü ihtimali yükselmektedir.

- Tanı ve tedavi amaçlı kullanılan malzemelerin sterilizasyonu yeterli şekilde yapılamamaktadır.  

Eczacılar Odası, insani yardım koridorunun tekrar açılması, enkaz altında bulunan cenazelerin çıkarılması ve savaş enkazının kaldırılması, içme suyu şebekesinin yeniden yapılandırılması, mobil sağlık aracının kurulması, özellikle ortopedik ve cerrahi branşlarda yaşanan doktor sıkıntısının giderilmesi ve Mürşitpınar Sınır kapısının, Gümrük Kapısı statüsüne çıkarılması gerektiğini bildiriyor. 

Cizre ve Kobani kantonlarına ilaç ve tıbbi malzemeler konusunda yardım kampanyasını yürüten Mardin-Şırnak Eczacı Odası, 23 Mayıs’ya Mardin’da bir dayanışma konseri düzenliyor. İlkay Akkaya, Suavi,Metin Kemal Kahraman,Çar Newa Serhat, Zelal Gökçe, Serhat Kural, Ahmet Aslan, Tara Mamedova ve Erdoğan Emirin katılacağı konser 23 Mayıs’ta Mardin Şehir Stadında gerçekleşecek, geliri Kobanelilerin teel yardım ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak. 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Kobane IŞİD