Kamp Armen’de çözüm arayışı sürüyor

Kamp Armen’in, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iadesi için başlayan süreç, gündemdeki yerini koruyor. Kamptaki binaların yıkımının durdurulduğu 6 Mayıs tarihinden bu yana ‘Kamp Armen Dayanışması’nın kamptaki nöbeti devam ederken, mülkün vakfa iadesinin nasıl mümkün olacağı konusundaki görüşmeler de sürüyor.

AK Parti milletvekili adayı Markar Esayan, Tuzla Belediyesi’nin mülk sahibiyle anlaşmaya vardığını, hukuki formül için ise çalışmaların devam ettiğini söyledi. Öte yandan sorunun çözümünün seçim sonrasına bırakılmaması ve iadenin 7 Haziran’daki seçimler öncesinde yapılması talep ediliyor. Somut olarak tapunun iadesi gerçekleşene kadar, kamp nöbetinin devam edeceği de belirtiliyor. 

Ulusoy konuştu

Devletin Ermeni toplumunun elinden aldığı Kamp Armen arazisinin son sahiplerinden Fatih Ulusoy, Tuzla Belediyesi’yle görüşmelerin başladığını teyit etti; ancak henüz anlaşma aşamasında olmadıklarını da dile getirdi.

Markar Esayan ise kampın iadesi konusundaki gelişmeleri şöyle aktardı: “Tuzla Belediyesi, konuyla ilgileniyor. Belediye, mülk sahibiyle görüştü. Mülkün satın alınması konusunda bir sıkıntı olmayacak. Avukatlar, kampın vakfa iadesi için hukuki formül arayışına devam ediyor. ” Esayan, ayrıca sürecin seçime endeksli olmadığını, hukuki olarak bir çözüm bulunduğu an, mülkün iadesinin gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

‘Seçimden önce çözülmeli’

Yıkımın durdurulması ve iade için görüşmeleri sürdürenlerden Düşünce Platformu da, somut adım atılması için çağrı yapanlardan. Düşünce Platformu’ndan Harut Özer, sürecin seçim sonrasına bırakılmaması gerektiğini söyledi: “Seçim, en önemli gündem olmasına karşın, Kamp Armen’le ilgili yoğun bir görüşme trafiği de sürüyor. Belediye ve AK Parti bunu yaparak bir irade ortaya koydular; bu da bizleri, uzlaşmaya varılacağına dair umutlandırıyor. Ancak, seçimden önce sorunun çözülmesinden yanayız. Bu talebimizi de ilettik; süreçle ilgilenenler de bu talebimizi olumlu karşıladı.”

Özer, görüşme trafiğinin yoğunlaştığını ve önümüzdeki hafta daha somut adımların gündeme gelmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Mülkün iadesi için hukuksal formül arayışı içinde olan kurul ile Düşünce Platformu arasında, 22 Mayıs Cuma günü bir toplantı yapılacak. Mülkün iadesi konusunda, bu toplantının ardından atılacak somut adımlarla ilgili açıklamalar yapılması bekleniyor.

Kategoriler

Toplum Okullar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.