Kamp Armen tapusunu bekliyor

Kamp Armen’in iadesi konusunda sürecin son aşamasına gelindi ancak henüz beklenen işlemler gerçekleşmiş değil. Tapunun vakfa geçmesi için, resmî işlemlerin tamamlanması bekleniyor. 

Kamp Armen’in iadesi için yürütülen süreçte sona yaklaşıldı. Düşünce Platformu, Nor Zartonk, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi, AKP milletvekili adayı Markar Esayan, Tuzla Belediyesi ve mülk sahibi Fatih Ulusoy arasında devam eden görüşmelerde, 22 Mayıs Cuma günü sonuca ulaşıldı. Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Ermeni toplumu temsilcileri ile mülk sahibi Ulusoy arasında aracılık yaptı. Yazıcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ricasını mülk sahiplerine iletti. Cumartesi günü, Düşünce Platformu temsilcisi Harut Özer’in Açık Radyo’da Radyo Agos’a yaptığı “Çözüme ulaşıldı” açıklamasının ardından, mülk sahibi Fatih Ulusoy da kampı vakfa bağışlayacağını söyledi.

Ulusoy, konuya ilişkin olarak, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun rica ve talimatının altını çizdi. Ulusoy, 1915’e dair değerlendirmelerin de yer aldığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Konunun çözülmesi yönünde, başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun rica ve talimatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı tarafından şahsıma intikal ettirilmiştir. 2006’da konu arazinin tapu kaydında yetimhane ile ilgili herhangi bir şerh veya bilgi olmaması sebebi ile satın almamda herhangi bir tereddüt hasıl olmamıştır. Sayın Başbakan, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Başkanı ve Tuzla Belediye Başkanımız konunun boyutunu ve tapunun el değiştirme sürecini tarafıma iletmiştir. 1915 yılı ile ilgili çeşitli spekülasyonlarla toplumumuzun hassasiyetlerinin tahrik edilmeye çalışıldığı günümüzde; Ermeni vatandaşlarımızın düşünce ve hassasiyetlerine, ülkemizin sosyal barışına ve birliğine katkı sağlamak amacı ve temennimle konu araziyi Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Vakfı'na bağışlayacağımı kamuoyumuza saygıyla duyururum.”

Açıklamanın ardından, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’nın avukatı Sebu Aslangil ile Ulusoy’un avukatları, teknik çalışmalara başladı. İşlemlerin 27 Mayıs Çarşamba günü tamamlanması bekleniyordu ancak beklenen işlem gerçekleşmedi. Bu gecikme üzerine sürece yürüten Ermeni toplumu cephesinde tereddüt oluştu. Gelişmeler üzerine Düşünce Platformu’ndan Harut Özer’le temasa geçen Markar Esayan sürecin devam ettiğini gecikmenin teknik bir sorundan kaynaklandığını, süreci takip eden Başbakan Davutoğlu’nun kendisini arayıp bilgi istediğini ve ‘süreci tamamlayın’ dediğini söyledi.

Nöbet tapuya kadar sürecek

Kamp Armen’in yıkılması yönünde karar alınmasından bu yana kampta nöbete devam eden Kamp Armen Dayanışması da sürece ilişkin açıklama yaptı. Tapu alınana kadar nöbetin devam edeceğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “30’u aşkın senedir süren adaletsizliğe karşı, Ermeni yetimlerin emekleriyle yükselmiş olan Kamp Armen'in yıkılmaması için başlattığımız direnişimiz, 22 gündür sürüyor. 22 gün önce dozerleri kampa sürenler, bugün kampı iade edeceğini iddia ederken, Kamp Armen’in onlar için ne kadar mühim ve değerli olduğu masalını anlatıyor. İlk günden beri aynı şeyi söylüyoruz: Kamp Armen Ermeni halkına, koşulsuz, şartsız ve hemen şimdi iade edilsin! Alışageldiğimiz oyalama taktikleri ile tapu devrinin 10 gün, 15 gün geciktirilmesine, süreci seçim sonrasına sarkıtma, oldu bittiye getirme çabalarına karnımız tok.” 

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.