Davutoğlu: Operasyonlar noktasal değil, süreçtir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, son dönemdeki saldırılar, IŞİD’e hava operasyonu ve bu sabah örgütlere yönelik operasyonlarla ilgili açıklama yaptı.

Davutoğlu, sabah 13 ilde eşzamanlı gerçekleşen operasyonlarda 297 kişinin gözalrtına alındığını söyledi. 

Barış Bloku’nun Pazar günü İstanbul’da düzenleyeceği yürüyüşe de değinen Davutoğlu, “Herhangi bir cenaze bahane edilerek, İstanbul sokaklarında maskeli ve silahlı gösteri yapılmaya kalkışmasın. Sonra kimse niye müdahale edildi diye sormasın, kimse neden bu şekilde müdahale edildi diye sormasın” dedi. 

Davutoğlu'nun Danıştay ziyaretinin ardından açıklamaları ve gazetecilere verdiği cevaplardan satır başları şöyle:

“Türkiye’nin ne kadar kritik bir süreçten geçtiği hepimizce malum. Suruç’ta intihar saldırısı ve dün itibariyle de sınırımıza saldırı. DEAŞ tehdidi açıkça gündemde.”

“PKK’nın birçok ilde araç yakmaları dışında Adıyaman’da bir askerimizi şehit etmesi, Ceylanpınar’da iki polisimizi şehit etmesi ve bunu küstahça alçakça üstlenmesi ve arkasından da Diyarbakır’da bir polisimizi şehit etmesi. Burada PKK’nın ve IŞİD’in terör eylemleri arasında neredeyse paralellik var.”

“Yüzlerine maske takmaya devam eden DHKPC ve bağlantılı örgütlerin sahneye çıktığını görüyoruz. Temsil kabiliyeti yüzde 95’e çıkmış bir meclis tablosu varken teröre tevessül edilmesi hem tesadüf değil hem de tehdittir.”

“Güvenlik birimlerine talimat verildi” 

“DEAŞ’ın saldırılarında, PKK’nın saldırılarında, DHKPC’nin saldırıları da Türkiye’yi hedef almıştır. Bunun karşısında bizim atıl durmamız beklenemez. Dün güvenlik toplantısıyla, ilgili güvenlik birimlerimizi ve alınacak tedbirleri bir araya getirdik. Bugün başlatılan operasyonlar noktasal operasyonlar değil bu bir süreçtir.”

“Sadece bir günle, bir bölgeyle münhasır değildir. İl bazında, örgüt bazında değerlendirmeler yaptık. Başta TSK, MİT müsteşarlarımız olmak üzere güvenlikle ilgili birimlerimiz, en detay şekilde talimatlandırıldı.”

"Yarın Cumhurbaşkanı’yla görüşeceğiz"

“Cumhurbaşkanımızı da arayarak atacağımız adımları arz ettim. Yarın görüşmemizi İstanbul’da gerçekleştireceğiz.”

“Bu sabah itibariyle silahlı kuvvetlerimiz, Suriye sınırında Türkiye’yi tehdit etme potansiyeli taşıyan DEAŞ hedeflerini, yüzde yüz isabetle tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır.”

“Kim tehdit oluşturursa talimat açık”

Şu an itibariyle kim sınırımıza tehdit oluşturursa, talimat çok açık ve nettir. TSK’yı yetkilendirdik. Kim tehdit oluşturacak mahiyetle yaklaşırsa, ikinci emre gerek olmaksızın gerekli tedbir alınacak.

O askerlerimizin ve polislerimizin de katilleri mutlak suretle cezalandırılacaktır. DEAŞ’a dönük operasyon hedefine ulaşmıştır ve durmayacaktır. Her an Suriye’nin üzerinde ve sınıra yakın bölgeleri gözetliyoruz. En ufak hareketlilik karşısında en şiddetli tepki gösterilecektir.

"ABD bilgilendirildi"

“Burada açık suretle ifade edeyim. Bizim kimseyle bizim bu anlamda savaşa girmek, Suriye’de kriz dört yılına yaklaştı ama Türkiye herhangi bir savaşın parçası haline gelmedi. Bunların bu tedbirlerin, dün aldığımız tedbirin ABD ile yürütülen müzakerelerle hiçbir alakası yoktur. Alakası yoktur derken, bilgilendirildi ama bu Türkiye’nin ulusal güvenliği bağlamında aldığı karardır.”

"Şam yönetimi bilgilendirilmedi"

“İncirlik'in açılmasıyla ilgili müzakereler, ayrı bir süreçtir. Şam yönetimine bilgi verildi gibi haberler görüyorum. Hayır, Türkiye kendi kararlarını Ankara’da alır. Ama müttefik ülkeleri bilgilendirdik. Aynı sahada müttefik ülkelerin askeri hareketleri var. Dün saldırı olmamış olsaydı da ABD ile biz eğit donat güvenli bölge DEAŞ çerçevesinde müzakerelerimiz olurdu, atılacak adımlar atılırdı.”

297 gözaltı var

“16 ilimizde DEAŞ PKK ve DHKPC unsurlarına karşı binlerce polisimizle operasyon yürütüldü. Şu ana kadar 297 kişi gözaltına alınmıştır. Ceylanpınar’da polislerimizin şehit edilmesiyle ilgili olarak 35 kişi, Diyarbakır’da da 19 kişi gözaltına alındı.”

“Çok sayıda mühimmat ve silah ele geçirilmiştir. İstanbul’da ciddi bir terör odağı olarak yapılandırılan operasyonda, bir DHKPC üyesi, silahla mukabelede bulunduğu için ölü olarak ele geçirilmiştir.”

Barış Bloku eylemi 

Bu hafta sonu bazı grupların gösteri yapacakları bilgisine göre söylüyorum, Türkiye’de izin verilen yerde herkes yürüyüş yapma hakkına sahiptir. Ama herhangi bir cenaze bahane edilerek, İstanbul sokaklarında maskeli ve silahlı gösteri yapılmaya kalkışmasın. Sonra kimse niye müdahale edildi diye sormasın, kimse neden bu şekilde müdahale edildi diye sormasın. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında