Sivrihisar Kilisesi açılışa hazırlanıyor

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde 2010 yılında başlayan ve yaklaşık iki yıl önce tamamlanan çalışmaların ardından, Belediye çevre düzenlemesi için gerekli ihaleyi de yaptı. Son çalışmaların iki-üç ay içinde tamamlanacağı ifade ediliyor.

Bu kapsamda, tesisat, ışıklandırma ve çalışmaları yapılırken, kilisenin çevresine, heykeltıraş Metin Yurdanur’un tasarlayacağı eserler yerleştirilecek. Konuyla ilgili olarak Agos’a açıklama yapan Sivrihisar Belediyesi yetkilileri, Ermeni Patrikliği’nin de katılımıyla bir açılış töreni yapılmasını arzu ettiklerini ifade etti. Belediye’nin, kilisenin ibadete açılması konusuna da olumlu yaklaştığını belirten yetkililer, buna siyasi iradenin karar vereceğini söyledi.

Kültür Bakanlığı restore etti

1650’de inşa edilen, 1876’da yangın sonucu zarar gören kilise, 1881’de onarılarak tekrar ibadete açılmıştı. Anadolu’nun en büyük ikinci kilisesi olarak bilinen kilisenin restorasyonu için ilk kez 1996’da Kültür Bakanlığı’na başvurulmuş fakat bir yanıt alınamamış; 2003’te dönemin CHP’li Belediye Başkanı Fikret Arslan bir kez daha Kültür Bakanlığı’na müracaat etmiş fakat onarıma ancak, Belediye’de olan mülkiyetin Kültür Bakanlığı’na devredilmesinin ardından, 2010 yılında başlanabilmişti.

Kategoriler

Toplum