LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü raporu yayımlandı

Kaos GL Derneği, “LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü” raporunu yayımladı.

Avukat Yasemin Öz’ün hazırladığı rapor, ifade özgürlüğü kısıtlamalarını internet mevzuatı ve yasaların ışığında inceliyor. 

Raporda, hukuka aykırı bir şekilde müstehcenlikle ilişkilendirilerek erişime engellenen internet siteleri ve hukuki süreçler de yer alıyor.

Araştırma sonuçları, Türkiye’de internet yayınlarının içerikleri ve alan adı tahsisi ile ilgili mevzuatın genel anlamda ifade özgürlüğü alanında bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor. LGBTİ bireyler ve kurumlar için bu engellemeler, “müstehcenlik, “kamu düzeni”, “ahlak” gibi içeriği belirsiz kavramlarla düzenleniyor.

Altı bölümden oluşan raporda Türkiye’de ifade özgürlüğü ve internet ilişkisi, LGBTİ bireylerin ifade özgürlüğü ve internet, internet Kullanımına İlişkin Mevzuat,  LGBTİ sitelere erişimin engellenmesine ilişkin örnekler ve LGBTİ örgütlerin internet yoluyla ifade özgürlüklerinin engellenmesine karşı gerçekleştirdikleri başvurular yer alıyor.

Yasalar ayrımcılık yapmayacak şekilde düzenlenmeli

Raporun sonuç bölümünde, Türkiye Anayasası ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış olan ifade özgürlüğünün uygulamada etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, otoritelere internet erişimini kısıtlama yetkisi veren yasal düzenlemelerin, muğlak kriterlere yer verilmeden, ayrımcılığa yol vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.  

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında