Başbakan Erdoğan Uludere açıklamasını yanlış buldu

Uludere ile ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, “Arkadaşlarımın bu konuda açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. Ne kadar konuşursak, gündemde kalıp yaralı olanları üzecektir” dedi. Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ifadeleri, BDP'lilerle siyasi müzakereler ve futbolla ilgili tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 4 gün süren eden Pakistan-Kazakistan gezisinin son durağında  gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Uludere konusunda 'ne kadar konuşursak, gündemde kalmaya devam edecek ve yaralı olanları üzecektir' dedi.

Star gazetesinden Mustafa Kartoğlu imzalı haberde Başbakan Erdoğan, Uludere tartışmalarından BDP’yle müzakereye, memur zammından parti içindeki gençleşme hareketine pek çok konuda açıklama yaptı.

'Arkadaşlarımın açıklama yapmasını doğru bulmuyorum'

Başbakan Erdoğan, “İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Uludere’yle ilgili ‘Vur emrini görüntüleri inceleyen komutanlar verdi’ şeklinde açıklamaları oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu cevabı verdi: “Bu konunun idari ve adli süreç devam ediyor. Başbakan olarak açıklamamı yaptım. Arkadaşlarımın da bu konuda açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. Bu konuda ne kadar konuşursak, gündemde kalmaya devam edecek ve yaralı olanları üzecektir. Şu general, bu subay gibi yaklaşımları da doğru bulmuyorum. Olayı ortaya çıkaracak yargıdır. Süreç devam etmektedir. Konuşmak terörden yana olanları, terör odaklarını güçlendirir. Biz PKK’nın ekmeğine yağ sürecek değiliz.”

'Hangi hayvan' ve 'Odun fotoğrafı' sorusu

“BDP’li Hasip Kaplan, ‘Bu açıklamayı yapan hangi hayvan’ dedi. Ve bir gazetemiz İçişleri Bakanı’nı odun olarak gösteren bir haber yaptı” sorusuyla ilgili de Başbakan Erdoğan, “Bizim medyamızın geldiği noktayı göstermesi bakımından önemli. Medya bizim burada ve bu tür şeyleri yeri geldiği zaman karikatürde her şeyler yazılır, çizilir. Veyahutta medya mensubuna, siyasetçiye karşı her türlü yaklaşım serbesttir ağır hakarete girer diye. Öte yandan da siyasetin kalibresi, kalitesi böyle ortaya çıkıyor. TBMM’ye girmiş bir milletin vekili bu lafı kullanıyorsa o millete layık değildir. Kürsü dokunulmazlığı var diye o kürsüyü o adi emelleriniz için kullanıyorsanız millet ona müsaade etmez” dedi.

'BDP'nin İmralı'yla görüşmesi söz konusu değil'

Başbakan’ın “BDP milletvekillerinin İmralı’yı ziyaret edebilmek için Adalet Bakanına ziyaret talebi tartışmaya yol açtı. Bakan randevuyu iptal etti. BDP ile müzakere yolunu siz açmıştınız?” sorusuna da cevabı şu oldu: “BDP parti olamadı. Parlamento kürsülerinden yaptıkları konuşmalar da onu gösteriyor. Ben bunların siyasetteki temsilcileri ile müzakere ederim ama terör örgütüyle de mücadele ederim. Aynı noktadayım. BDP’lilerin İmralı’ya gitmeleri konusunda müsaade vermemiz söz konusu değil.” Erdoğan, Hasip Kaplan’ın “aynı çay ocağından çay içmedik” sözleriyle ilgili de, “O farkında değil herhalde. Meclisteydim. Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık’la çay içmiştim” dedi.

'Fenerbahçe-cemaat tartışması içine giremem'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Cemaat, Fenarbahçe’yi ele geçirmek istiyor tartışması var” sorusuyla ilgili, “Benim ne Fenerbahçe ne cemaat tartışması içinde bulunmam mümkün değil. Futbol işi başka bir olay, cemaat işi başka bir olay. Cemaat camide kardeşim. Futbolla ne alakası var” dedi. ABD’den alınması gereken silahlı predatörlerle ilgili, “Seçim öncesi kongreden böyle bir karar çıkmaz. Ama kovalıyoruz. Silahlıyı Amerika sadece İngiltere’ye veriyor.  Çok zorlanırsa da İsrail’e veriyor” diye konuştu. Başbakan tutuklu vekillerin durumuyla ilgili tutumlarında bir değişiklik olmadığını ve yargı kararını beklediklerini vurguladı.

Kürecik'in maddi yükü Amerika'ya

“Kürecik radar üstü son Chicago zirvesinde NATO’ya devredildi. Oysa anlaşma Eylül’den Dışişleri Müsteşarı ve Amerikan Büyükelçisi arasında yapılmıştı ve anlaşma gizliydi” sorusuna da Başbakan’dan şu cevap geldi: “NATO konsepti içinde oranın ağırlıklı maddi yükünü alan kim olmuştur, Amerika’dır. NATO bunun yönetimini alacak. Başta Türkiye-Amerika olduğu gibi buna başka ülkeler de dahil edilecek. Bu Türkiye’nin NATO  içinde yönetimde ağırlığını artıracaktır. Devletlerin gizlilik amaçlı işleri vardır gizli olmayan vardır. Bunu tartışan muhalefet kendi parti çalışmalarını a’dan z’ye şeffaf yapabiliyorlar mı?”

Memur zammında Yunanistan ve İspanya benzetmesi

Memur maaşlarına da değinen Erdoğan, “Arkadaşlar memurlara toplu sözleşme hakkını veren parti biziz. Yıllar yılı bu ülkede toplu sözleşme hakkı verilmemiş, toplu görüşmede kalmış. Daha ilk toplu sözleşmede memur sendikalarının bu yaklaşımı bizi üzmüştür. Biz millet adına hareket ediyoruz. Bu sendikalar sadece kendi menfaatleri adına. Biz enflasyona işçimizi, memurumuzu ezdirmeyeceğiz. Yıl sonu itibariyle tek haneliye 7.5’un altına düşmezse, örneğin 1 puan kaldıysa biz ödeyeceğiz. Bakıyorsunuz 7.5-7.5, 10- 10, 15-15  nereye gidiyorsun kardeşim. Bizi siz Yunanistan mı yapmak istiyorsunuz. İspanya’nın durumuna mı düşürmek istiyorsunuz. Ana muhalefet partisi arkanızdayız diyor. Niye sırtında küfe yok. Atıp tutuyor” dedi.

 

Mavi Marmara’yla ilgili iddianame hakkında da konuşan Başbakan, “Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı olarak takibindeyiz, bizzat şahsım olarak takibindeyiz. Bu konuda kararımız açık ve nettir.

3 talebimiz bellidir” diye konuştu. Erdoğan, İsrail yönetimine özel temsilci göndermesinin de söz konusu olmadığını bildirdi. Başbakan, S&P’nin biraz Fitch’in yanında oturması gerektiğini söyledi. 

'Rumların AB dönem başkanlığı kayıp 6 ay'

Rumların AB’de dönem başkanlığının başlamasıyla ilgili de, “Kendi açımızdan kayıp bir 6 ay olarak görüyoruz. Biz özellikle AB Komisyonu’yla çalışmamıza devam ederiz ama Rum Yönetimi ile Türkiye olarak asla bir araya gelmeyiz” dedi.

 

Parti yönetiminde gençleşme

Kongrede tüzük değişikliğine gidileceğini belirten Erdoğan, “3 dönem sıkıntısını yaşamayanların parti yönetiminde yer alması yararlı olur diye düşünüyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Kongresi’nde tüzük değişikliği yapılacağını belirterek parti yönetiminde gençleşme sinyali verdi. Başbakan, “Kongrede şüphesiz ki bazı değişiklikler yapacağız. MKYK’mızda ve MYK’mızda olacak. 3 dönem milletvekilliği olayı, bu değişiklik için teşvik edici olacaktır. Bu kongre ile partimiz 2014-2015 seçimlerini yapacak. Onu görerek bu değişikliği yapmamız lazım. Yeni gelecek ekip 2014 seçimlerini çıkaracak ekip olacak. Şimdi 3 dönem diyenler bunun çözümlerini de görmüş olacak. 3 dönem sıkıntısını yaşamayanların parti yönetiminde yer alması yararlı olur diye düşünüyoruz” dedi.

Oy oranı

Başbakan Erdoğan son yaptırdıkları kamuoyu araştırmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Yaptırdıkları anketlerde oy oranını yükseltmeye devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, “3 anket. Yüzde 52 var, 54 var, 56 var” dedi.

(Kaynak: Star)

 

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Hasip Kaplan