Papa’dan İstanbul’a yeni episkopos tayini

13 yıldır İstanbul’da, Beyoğlu Santa Maria Draperis Kilisesi’nde başrahip ve 2014 yılından beri İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Monsenyör Louis Pelâtre’ın vekili olarak hizmet eden Peder Rubén Tierrablanca Gonzalez, 16 Nisan 2016 tarihinde Papa Francis’in kararıyla yeni İstanbul Latin Katolik Episkoposu olarak atandı.

2015 yılının ortalarında 75 yaşını doldurduğu için Katolik Kilisesi Kanunnamesi’nin 401. maddesine göre emeklilik dilekçesini veren Monsenyör Louis Pelâtre’ın yerini alacak olan Rubén Tierrablanca, dinlerarası diyalog  konusundaki aktif tutumuyla tanınıyor. 

Meksika’da 24 Ağustos 1952 tarihinde doğan Rubén Tierrablanca, 29 Haziran 1978’de pederlik kutsamasını aldı. Meksika’da ve Roma’daki Fransisken tarikatının genel merkezinde pek çok görev üstlenmesinin ardından, 1992-97 yılları arasında Roma’daki Pontificia Università Antonianum’da rektörlük yapan Tierrablanca, 2003’ten bu yana İstanbul’da yaşıyor. İspanyolca’nın yanı sıra, İtalyanca, Fransızca, Portekizce, İngilizce, Yunanca, İbranice, Türkçe, Almanca ve Latince bilen Tierrablanca’nın episkoposluk takdisi 11 Haziran 2016 Cumartesi günü saat 19. 00’da Harbiye’deki Saint Esprit Katedrali’nde gerçekleşecek.

İstanbul Latin Katolik Episkoposları, aynı zamanda artık ruhanisi bulunmayan Bizans Riti Katolikleri’nin de dini sorumlusudur. Osmanlı’dan günümüze İstanbul’a atanmış ilk Güney Amerikalı episkopos olan Tierrablanca Fransisken tarikatına mensup olmasıyla da biliniyor. 

 

 

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında