Yüksekdağ: Soykırımın 101. yılında Ermeni halkından özür diliyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısına Ermeni Soykırımı için özür dileyerek başladı. Yüksekdağ, “101. yılında Ermeni halkından özür diliyoruz. Elizabeth teyzeden özür diliyoruz, Kirkor amcadan özür diliyoruz. Dostumuz, yoldaşımız Garo’dan, kızkardeşimiz Roza’dan özür diliyoruz” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında 24 Nisan Ermeni Soykırımı’na dair konuştu. Yüksekdağ, “Soykırımın 101. Yılında Ermeni halkından özür diliyoruz. Elizabeth teyzeden özür diliyoruz, Kirkor amcadan özür diliyoruz. Dostumuz, yoldaşımız Garo’dan, kızkardeşimiz Roza’dan özür diliyoruz” dedi.

Hem güncel hem de tarihsel sorumluluk

Yüksekdağ, “101 yıl önce yurdundan sürülen, katledilen Ermeni, Süryani, Keldani halklarımızı anarak sözlerime başlıyorum” diye başladığı grup toplantısı konuşmasında, “Bu acıların insani düzeyde onarılması sağlanmadan devam ediyor. 101 yıllık acıya yol açan zihniyet bugünkü koşullarda da bu acıyla yüzleşmekten imtina ediyor. Bu acıların insani düzeyde onarılması sağlanmadan devam ediyor. 101 yıllık acıya yol açan zihniyet bugünkü koşullarda da bu acıyla yüzleşmekten imtina ediyor. Yüzleşmediğimiz her acı yüzümüze çarpmaya devam eder. Oysa yüzleşmek hiçbir devleti küçültmez, aksine acıyı küçültür. Bu topraklar, akan kanı siz isteseniz de, istemesiniz de bir gün kusar. Tarihimiz katliamlar tarihi. Katliamlarla yüzleşmek güncel olduğu kadar tarihsel bir sorumluluktur da” ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu katliamlardan hesap sormak bir devletin ve siyasi iktidarın temel görevi ve sorumluluğudur. Bu topraklardan sürülen halklardan bir insani özrü esirgeyenler aslında bu topraklara haksızlık ediyor. Ermeni halkından bir özrü esirgeyenler hala aynı zihniyette. Özür dileme erdemini göstermeyen bir siyasi iktidarla yüz yüzeyiz. Bir halk onların gözünde hala ‘Affedersiniz Ermeni’dir. Ermeni sözcüğü onlar için bir hakaret, karalama. Demek ki soykırım zihniyeti dipdiri, yaşıyor. 101. yılında Ermeni halkından özür diliyoruz. Elizabeth teyzeden özür diliyoruz, Kirkor amcadan özür diliyoruz. Dostumuz, yoldaşımız Garo’dan, kızkardeşimiz Roza’dan özür diliyoruz. Bugün, dediğim gibi, dün ölümlere, yıkımlara yol açan zihniyet hala kendisini gösteriyor.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında