'Geri Kabul Anlaşması'nı çürüten emsal karar

Türkiye-AB anlaşmasına uyarınca Türkiye’ye geri gönderilmek istenen bir mültecinin Yunanistan’da açtığı davada, geri göndermenin kararı iptal edildi. Karar emsal niteliği taşıyor.

Yunanistan'daki itiraz başvurularını değerlendiren bağımsız bir heyetin bir Suriyeli mültecinin Türkiye'ye gönderilmesi kararı reddedildi.  

Yunanistan’da bir mahkeme, Suriyeli bir mültecinin zorla Türkiye’ye gönderilmeme talebini kabul etti. AB-Türkiye anlaşmasını tehlikeye atan kararı imzalayan hakimler, gerekçe olarak iade edilen mültecilerin haklarından mahrum kalma ihtimalini gösterdi.

Guardian’ın haberine göre, emsal niteliği taşıyan davada temyiz heyeti, AB-Türkiye anlaşmasının şartları uyarınca geri gönderilecekler listesinin başlarında olan Suriyeli mültecilerden birinin itirazını kabul etti.

Midilli'deki üç kişilik temyiz mahkemesi Türkiye'nin mültecilere uluslararası anlaşmaların gerektirdiği hakları vermediğini gerekçe göstererek, başvuru sahibinin geri gönderilmesi emrini 2'ye karşı 1 oyla reddetti. 

Dava en baştan ele alınacak.

Kurulun karar gerekçesi şöyle: "Kurul, Türkiye'nin başvuru sahibine Suriyeli bir mülteci olarak geçici olarak sunacağı korumanın, Cenevre Sözleşmesi'yle sağlanan haklara denk olmadığına karar verdi."

Cenevre Mültecilerin Hukukî Durumuna İlişkin Sözleşme’yi çekince koyarak imzalayan  Türkiye, bu nedenle uluslararası hukukta mülteciler açısından ‘güvenli ülke’ sayılmıyor. 

Bu karar, AB-Türkiye anlaşmasının hukuki ve pratik temelini çürütüyor.

Anlaşmanın 18 Mart'ta imzalanmasından sonra, AB yetkilileri, Türkiye'nin göçmen haklarına uyması durumunda, tüm geri gönderimlerin hukuki olarak meşrulaşacağını söylemişti. 

Fakat AB yöneticilerinin Yunanistan sığınma protokolleri üzerinde çok az kontrolü bulunuyor. Heyet, kararını gerekçelendirmek için AB'nin önceki talimatlarını alıntılayarak AB-Türkiye anlaşmasının işleyiş mantığını reddetti.

Başta BM olmak üzere insan hakları örgütleri, Geri Kabul Anlaşması'nın uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirmişti. 



Yazar Hakkında