‘Ötekiler’in dünya kupasında kazanan Abhazya

Futbolseverler Avrupa ve Güney Amerika’daki futbol şampiyonalarının heyecanını yaşarken, sessiz sedasız bir dünya kupası sahibini buldu. Bağımsız Futbol Federasyonları Birliği’nin (CONIFA) düzenlediği turnuvada kazanan ev sahibi Abhazya oldu.

Şampiyonun rakipleri ise ismini haberlerde pek duyamadığımız takımlar, devlet olmayı isteyen toplumlar, küçük uluslar, kimsenin tanımadığı devletler ve azınlık gruplarıydı. Ötekilerin dünya kupası Japonya Birleşik Korelileri’nden Batı Ermenistan’a, İskandinavya yerlilerinden Kürdistan’a farklı takımlardan oluşuyor.

FIFA’nın tepkisi

CONIFA 2013’te, dünyanın ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) unuttuğu futbolculara bir platform sunmak amacıyla kurulmuş. Federasyonun iddiası ise, sporu kirlettiği ve insanları ayırdığını düşündükleri siyaseti, bu turnuvadan uzak tutmak… İlk dünya kupası 2014’te yapıldı, geçtiğimiz haftasonu finali oynanan turnuvaysa ikincisi. Bazı takımlar, örneğin Irak Kürdistanı, oldukça organize ve iyi çalışmış durumdayken, Çagos Adaları gibi bazılarıysa organizasyona renk katmaya gelmiş. Romanya’daki Macar azınlığın takımı Szekely, Macaristan’dan amatör ve yarı profesyonel futbolcuları kadrosunda bulundururken, Batı Ermenistan ise ağırlıklı olarak Ermeni Diasporasından sporcularla sahaya çıkıyor.

Turnuva, katılımcı pek çok ‘ülke’ için aynı zamanda uluslararası alanda meşruiyet kazanma çabalarının bir parçası haline de gelmiş. Örneğin, geçtiğimiz Pazar akşamı oynanan finalde, Abhazya’nın normal süresi 1-1 biten maçta penaltı atışları sonucu 6-5 yendiği Pencap, Hindistan ile Pakistan arasında kalmış bir bölge ve bu turnuvayla bağımsızlık taleplerini yinelemek istiyorlar.

Abhazya da 2008’den bu yana bağımsızlık için adeta gün sayıyor. FIFA’nın Sırbistan’dan ayrılan Kosova’yı turnuvalarına kabul etmesi, Abhazya için de bir ilham kaynağı olmuş. CONIFA’nın dünya kupasını Abhazya’da düzenleme kararı da, her ne kadar kendileri siyasetten uzak olmaya çalıştıklarını söyleseler de, siyasi bir karar olarak görülüyor. Abhazya’nın itilafta olduğu Gürcistan ise bundan şikayetçi. Takımların birçoğu da Abhazya’ya Gürcistan üzerinden değil, Rusya üzerinden geçmiş.

Turnuva, takımların siyasi mesajlarını iletmek için de bir platform. Çagos Adalılar, yakınlarını 1960’larda Diego Garcia Mercan Adaları’ndan atan Britanya’ya öfkelerini dile getirirken, Somali’deki ayrılıkçı bölge Somaliland oyuncusu Abdillahi Mur, basına verdiği demeçte Somalilandlıların sadece savaşla anılmaması için bu turnuvaya katıldıklarını dile getirdi.

Batı Ermenistan altıncı oldu

Turnuva sonunda ortaya çıkan dünya sıralaması ise şu şekilde: 

1-Abhazya 
2-Pencap 
3- Kuzey Kıbrıs 
4-Padanya 
5-İskandinavya yerlileri Sapmi 
6-Batı Ermenistan 
7-Japonya Birleşik Korelileri 
8-Irak Kurdistanı 
9-Szekely 
10-Somaliland 
11-Raetya
12-Çagos Adası        

Kategoriler

Güncel Dünya Yaşam Dünya



Yazar Hakkında