Memleketten inkâr manzaraları

Federal Alman Meclisi’nin Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesinin ardından, siyasilerin ve farklı grupların tepki ve eylemlerini derledik.

Federal Alman Meclisi’nden geçen Ermeni Soykırımı tasarısı, Türkiye’de büyük tepkiyle karşılandı. AK Parti hükümetiyse ilk tepkisini, tasarının onaylandığı 2 Haziran Perşembe günü Türkiye’nin Almanya büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Ankara’ya çağırarak gösterdi. Alman Meclisi’nin yanı sıra asıl hedefse başta Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir olmak üzere Meclis’te yer alan ve tasarıya ‘Evet’ oyu kullanan Türkiyeli milletvekilleriydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cem Özdemir’i ‘kansızlıkla’ suçlayıp, “Ne Türk’ü be? Bunların kanlarının laboratuvar testinden geçmesi lazım” derken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Cem Özdemir’i ‘sütü bozuk’ olarak nitelendirdi.

Türkiye’den Almanya’ya verilen tepkiler hükümetle sınırlı değildi. Yerel kimi teşkilatlar da protesto gösterileri düzenledi. Siyasilerin ve farklı grupların tepki ve eylemlerini sizin için derledik.

Siyaset dünyasından infial söylemleri

Erdoğan’dan ‘Ne Türk’ü be?’: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cem Özdemir için şu ifadeleri kullandı: “Şimdi oradan çıkıyor bir ukala, bir şey hazırlıyor, Alman Parlamentosu’na sunuyor. Neymiş? Birileri de diyor ki, güya Türk... Ne Türk’ü be? Bunların kanlarının laboratuvar testinden geçmesi lazım. Onun kanının öyle olması, böyle olması bizi ilgilendirmiyor.”

Bozdağ’dan ‘sütü bozuk’ açıklaması: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Özdemir’i ‘sütü bozuk’ olarak nitelendirdi: “Bu tür sütü bozuklar, kanı bozuklar Türkiye’yi de, Türk milletini de temsil edemezler.” Bozdağ ayrıca soykırım yasasına ilişkin kamuoyunda Madımak katliamına da gönderme yapılarak çokça tartışılan şu değerlendirmede bulundu: “Parlamentoların kararıyla tarihi iftiralar hakikate dönüştürülemez. Veya bir kanunla tarihi iftiralar hakikate dönüştürülemez. Bizim için bu kararın bir kıymeti harbiyesi yoktur, yok hükmündedir. Türkiye'nin ve Türk milletinin tarihinde, bizim mirasçısı olmakla iftihar ettiğimiz Türk devletlerinin tarihinde ve ecdadımızın geçmişinde yüzümüzü kızartacak, başımızı önümüze eğdirecek herhangi bir icraat yoktur. Bizim milletimizin geçmişinde Almanya'nın geçmişinde olduğu gibi insanları diri diri fırınlarda yakma yoktur"

Markar Esayan'dan ‘Kabul edilemez’: AK Parti Milletvekili Markar Esayan, Alman Meclisi’nin onayladığı tasarıya dair eleştirilerini twitter adresinden dile getirdi: “Bundestag’ın aldığı karar kabul edilemez. Biz bu konunun yerinin parlamentolar olmadığını yıllardır ifade ediyoruz. Gölge etmesinler yeterli. Almanya’da Ermeni diasporası da yok. Geçen sene bu tasarı Türkiye ile mülteci anlaşması suya düşmesin diye ertelendi. Tam bir ikiyüzlülük.”           

Bahçeli yanıltmadı: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Alman Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı tasarısını grup toplantısında değerlendirdi. Bahçeli, 100 yıl önce uygulanan tehcir kararının ‘kaçınılmaz’ olduğunu söyleyerek kendisine güvenenleri boşa çıkarmadı: “Tehcir, Türk vatanının yüzyılını kurtaran muhteşem bir siyasi karardır. Yerindedir, bugün olsa yine kaçınılmazdır.”

Çavuşoğlu’ndan ‘karşı adım’: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Parlamentosu’nda soykırımla ilgili oylanan tasarının ardından Türkiye’nin karşı adım atacağını belirterek, şunları söyledi: “Almanya’nın soykırım iddialarını tanıyan kararının ardından bizim de buna karşı tedbirlerimiz ve adımlarımız olacak. Türkiye’ye karşı atılan bir adım karşısında sessiz kalamayız. Alman hükümetinin resmi tutumunun tasarı ile örtüşmediğini bize açıklaması gerekiyor.”

Yılmaz'dan 'gülünç savunma': CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz şunları söyledi: “Kendi karanlık geçmişindeki suçluluğuna ortak arayan bu anlayışın, bu kararın sözüm ona Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin düzeltilmesine veya Almanya’daki Türk ve Ermeni vatandaşlarının uyumuna hizmet edeceğini söylemek gülünç bir savunmadır. Ermenistan’ın bu konuyu üçüncü ülkeler nezdinde Türkiye’ye karşı bir silah olarak kullanma politikası, ilişkilerin normalleşmesini kolaylaştırmayacak, bilakis daha da zorlaştıracaktır.”

Birbirinden ilginç ‘protesto’lar

Tokatlıların hemşehrilikten ihraç etmesi: Tokat’ın Pazar ilçesi Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar, Almanya Federal Meclisi’nin, 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelendiren tasarıya ‘Evet’ oyu kullanan Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’i, Tokat hemşehriliğinden belediye meclisi kararı alarak ihraç edeceklerini söyledi.

Adıyaman’daki muhtarlar afişe tükürdü: Aadıyaman’da köy muhtarları, Alman Federal Meclisi’nin aldığı soykırım kararına yine ‘yaratıcı’ bir eylemle tepki gösterdi. Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği tarafından, üzerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in fotoğrafları, Almanya ve Ermenistan bayraklarının bulunduğu ve üzerinde ‘kınıyoruz’ yazılı bir afiş yaptırıldı. Muhtarlar, afişteki Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in fotoğraflarına tek tek tükürdükten sonra afişi yırttı. Üzerinde fotoğraf ve bayrakların bulunduğu afiş daha sonra yakıldı.

Alman menşeli makam aracına siyah çarşaflı protesto: Osmaniye’nin Düziçi İlçe Belediye Başkanı AK Partili Ökkeş Namlı, Alman Federal Meclisi’nin onayladığı soykırım tasarısını protesto etmek için Alman menşeli makam aracının armasını siyah örtüyle kapatıp, kent meydanında bekletti.

Diriliş Teşkilatı da sahnede: Osmanlı İmparatorluğu ideolojisini benimsediği iddiasındaki Diriliş Teşkilatı da Alman Parlamentosu’nu kınayanlar arasındaydı. Gaziantep’teki Balıklı Parkı’nda bir araya gelen Diriliş Başkanları il başkanlığı üyeleri ellerinde ‘Soykırım yapmadık, Vatanı savunduk” , “Şehitler ölmez vatan bölünmez” yazılı dövizler taşıyarak protesto etti. İki konu arasındaki ilgi ve alaka ise akıllarda soru işareti olarak kaldı.

‘En güzel Ermeni’li ‘protesto’: Soykırım tasarısının ardından Almanya’ya tepki göstermek için bir grup, ‘En güzel Ermeni ölmüş Ermeni’ sloganları attı. Alman Konsolosluğu’na yürümek isteyen grubun içinde mehter takımı da yer aldı.

Ortaylı: ‘Almanya’ya yaranma çabasıdır’:  Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cem Özdemir’i ‘Almanlara yaranmak’la suçladı: “Bu entegrasyon değildir, bu yaranma psikolojisidir. Orada mecliste yer alan Türkler bir duruş sergilememiştir. Böyle bir dertleri yoktur. Örneğin bir insan Amerikalıdır ama İrlandalı duruşu vardır, İtalyan, Alman hatta Yunan duruşu vardır. Bizimkiler ise entegrasyon bile değil, tamamen yaranma zihniyeti içinde hareket etmişlerdir.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.