Cerattepe davası: Avukatlar duruşma salonundan ayrıldı

Artvin Cerattepe’de, bakır ve altın madeni projesinin iptali için açılan davanın karar duruşması bugün Rize İdare Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmanın görüleceği Rize, polis tarafından ablukaya alındı, adliyeye giren ve çıkan tüm yollarda barikat kuruldu. Avukatlar adil yargılamanın zedelendiği gerekçesiyle duruşma salonunu terk etti.

Cerattepe’de 25 yıldır devam eden maden karşıtı mücadelede, son olarak Cengiz Holding’in aldığı projeye karşı halk direniş başlatmıştı. 1 hafta süren direniş sonunda Creattepe heyeti, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir görüşme yapmış, görüşmeden  ‘hukuki süreç sonuçlanana kadar Cerattepe’de inşaat faaliyetlerinin durdurulması’ kararı çıkmıştı. Bugün görülecek duruşmadaysa Cengiz Holding hakkında açılan ikinci yürütmeyi durdurma davası karara bağlanacak. 

Türkiye’nin en büyük çevre davası niteliğini taşıyan davanın karar duruşması öncesi Artvin ve Rize valilikleri ilde 1 ay eylem, miting ve basın açıklaması yasağı getirdi. Valilikler duruşma öncesi alınan yasakları ‘OHAL’e bağladı. 

Polis, duruşmanın görüldüğü Rize’yi abluka altına aldı. Adliyeye çıkan tüm yollara ve adliye etrafına barikat kuruldu. hem Artvin hem Trabzon’dan gelişlerde pek çok noktada arama ve kontrol yapıldı.

Davaya CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok,  İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlı Aka,  ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş katıldı.

Avukatlardan ‘dava ertelensin’ talebi 

Duruşma, avukat Bedrettin Kalın’ın sunumu ile başladı.

Avukat Kalın, engellemelerden dolayı davanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti erteleme isteğini reddetti.

Kalın 2015 Haziran ayına gelindiğinde maden şirketinin Cerattepe’ye çıkacak hiç bir yasal dayanağı olmamasına rağmen, şirkete yeni ÇED raporu verildiğini söyledi 

Tehdit eden grubun bildirisi duruşmada okundu 

Cerattepe davası öncesinde kendilerine ‘Vatansever Rizeli Gençler’ adını veren bir grup, tehdit içerikli bildiri yayımladı. Bildiride, “Kimse şunu unutmasın burası ülkenin yıkılmaz kalesi Rize'dir, bayrağa karşı olanın hakkı kötektir”, “Çıkarabilecekleri taşkınlıklara ve saldırılara karşı gerekli önlem niteliğinde yardımcı envanterlerimizle geleceğiz.” gibi ifadeler kullanılmıştı. Avukat Kalın bu tehdit mektubuna da dikkat çekti, bildiriyi okuyarak “Güvenliğimiz yok, saldırı altında mıyız bilmiyoruz, Fındıklı’da durdurulan ama tutulan müdahillerin mahkemedeki konumu ne olacak?” diye sordu.  Kalın davaya vatandaşların alınmamasını eleştirerek bu tutumun mahkemeyi baskı altına aldığını ve adil yargılama olmayacağını söyledi.

Davada söz alan Avukat Mehmet Horuş “Milletvekilleri yolda kolluk güçleri tarafından tutuluyor, avukatlar 3 kere arandı. Rize ve Artvin valisinin tehditleri var. Davanın ertelenmesini istiyoruz uygun fiziksel koşullarda tekrar yapılmasını istiyoruz, adil yargılama istiyoruz. Bu baskı altında karar verilmesini adil yargılanma görüntüsünün zedeleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Duruşmada, TMMOB avukatı Mehmet Oruç, anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Prof. Dr. Oğuz Kurdoğlu da söz alarak sunum yaptı.

Kaboğlu: ÇED raporu hemen iptal edilmeli

12 sayfalık hukuki değerlendirmesini sunan Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, ÇED raporunun hemen iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

ÇED raporunun hukuk kurularına aykırı olduğunu belirten Kaboğlu, “Biz mahkemeden hiç değilse asgari hukuk devletinin gereklerini uygulamasını bekliyoruz. Keşke mahkemeniz hukuki süreç devam ederken yürütmeyi durdurma kararı verebilseydi” dedi.

Kaboğlu’nun ardından Doğan Kantarcı söz aldı.

“ÇED-Bilirkişi raporları hem bilim ahlakı hem bilimsel değerler açısından kabul edilemez” diyen Kantarcı, “ÇED- Bilirkişi Raporları hem bilim ahlakı hem bilimsel değerler açısından kabul edilemez. Üç kuruşluk altına Cerattepe ve çevresini feda mı edeceğiz?” diye sordu.

CHP Milletvekili Uğur Bayrakturan da, “Artvin Valisi mahkeme kararını mı biliyor? Neden Artvin’de ağır OHAL şartları var?” diye sordu.

Daha sonra şirketin avukatları söz aldı. Avukatlar, “ÇED raporumuzdaki bütün görüşler olumludur” diye savundu.

Reddi hakim talebi

Bunun üzerine avukat Bedrettin Kalın söz aldı. Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu.

Kalın, “Bundan önceki Cerattepe olumlu kararını veren bütün hakimler görevden alındı. Bunun nedenini biliyoruz. Mahkemenin tarafsızlık durumunu kaybettiğini düşünüyoruz ve heyetinizi red ediyoruz” dedi.

Reddi hakim yapan Cerattepe avukatları salondan ayrıldı.

7 soruda Cerattepe'de ne olacak?


Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında