AB'den yeni fasılların açılması talebine olumsuz yanıt

Dün akşam düzenlenen Türkiye-AB Siyasi Diyalog Toplantısı'nda AB yetkilileri Türkiye’de demokrasi ve ifade özgürlüğü konusunda sorunların ‘endişe verici’ olacağını vurguladı; diyalogun süreceği belirtilirken 23. ve 24. açılması talebine olumsuz yanıt geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik Brüksel'de AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile dün akşam saatlerinde Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda bir araya geldi.

Toplantı sonrası taraflar ortak basın toplantısı düzenledi.  

Mogherini: Güvenli, ekonomik açıdan canlı ve demokratik bir Türkiye’yle çalışma niyetindeyiz 

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini  “Türkiye'de çok sayıda demokratik muhalefet üyesinin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanmasının endişe verici” değerlendirmesinde bulundu. 

“Aramızdaki işbirliği ve diyalogun hukuk devleti ve temel özgürlükler alanında somut pozitif adımlarla sürdürülebilir durumda olması gerektiğini geçmişte sürekli yaptığımız gibi bugün de vurguladık. İnsan hakları savunucularının ve muhalefet siyasetçilerinin korunması da buna dahil.” 

Türkiye'nin bir aday ülke olduğunu ve öyle de kalmaya devam edeceğini söyleyen Mogherini “güvenli, ekonomik açıdan canlı ve demokratik bir Türkiye" ile çalışma niyetini sürdürdüklerini söyledi.

Hahn: Derin endişe duyuyoruz

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Türkiye'de çok sayıda gazeteci, yazar, akademisyen, hukukçu ve insan hakları savunucusunun tutuklanmasından dolayı "çok derin endişe" duyduklarını söyledi.

Hahn tüm bu davalarda masumiyet karinesine riayet edilen bir yasal süreç işletilmesini beklediklerini ifade etti. 

Hahn, hukukun üstünlüğü, insan hakları konusundaki negatif trendin belirgin ve kalıcı bir biçimde geriye dönmemesi halinde Türkiye ile olan ilişkilerin de ilerlemeyeceğini belirtti.

18 Mart tarihli mülteci anlaşmasıyla birlikte iki tarafın mülteci krizinin çözümü konusunda olumlu ilerleme kaydettiğini belirten Johannes Hahn Türkiye'nin 2 milyon 700 binden fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmasından övgüyle söz etti. 

Hahn, Türk vatandaşlarına vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden 5'inin henüz hayata geçirilmediğine de işaret etti. 

Ömer Çelik: 23'üncü ve 24'üncü fasıllar açılmalı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Türkiye ile AB arasında enerji, terörle mücadele, ekonomi ve ticaret gibi konularda ortaklığın önemli olduğunu ancak katılım müzakerelerinin temel olduğunu vurguladı.

“Türkiye-AB ilişkilerinin omurgası, katılım müzakereleridir. Katılım müzakereleri bir kenara bırakılarak, enerji, ticaret ya da terörle mücadele gibi birtakım ilişki geliştirmekten bahsedilemez. Türkiye sadece bir komşu ülke ya da stratejik partner değildir, aynı zamanda bir aday ülkedir de. Katılım müzakereleri konusundaki ilerlemeyi sağlamak için gayret etmek durumundayız.”

Ömer Çelik 23'üncü fasıl (yargı ve temel haklar) ve 24'üncü fasılın (adalet, özgürlük ve güvenlik) açılması gerektiğini de söyledi:

Hahn: Yeni fasıl mümkün değil

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise müzakerelerde yeni fasıllar açılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Türkiye hükümetinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sergilediği yaklaşımın AB üyeleri arasında "endişe" yarattığını belirten Hahn, Aralık ayında yapılan toplantıda müzakerelerin genişletilmemesi kararı verildiğini hatırlattı. Hahn "Önümüze bakmalıyız ancak üye devletlerimizin aldığı kararı görmezden gelemeyiz" diye konuştu.

Çavuşoğlu: Tutuklama Af Örgütü ile değil şahısla ilgili

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta tutuklu insan hakları savunucularıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) dünyaca kabul edilen kredibıl (güvenilir) bir örgüttür ve Türkiye'de de bugüne kadar özgürce faaliyetlerini yürüttü. Herkesle de görüşür ama objektif ve dengeli olmalı. Bu örgütün başındaki Taner Kılıç, darbe girişiminin başında bulunan FETÖ'nün, FETÖ üyelerinin kullandığı Bylock programını kullanmış telefonda ve buradan da FETÖ'nün yurt dışındaki üyeleriyle, üst düzey yöneticileriyle görüşme yapmış. Bunun tutuklanması, Türkiye'nin Amnesty International'a karşı olduğu anlamına gelmez, şahısla ilgilidir.”

Çavuşoğlu "Gazeteci kimliğine sahip olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez veya başka bir meslek de olabilir. Hain darbe girişiminin içinde bulunan ve bu darbe girişimine aktif destek veren kim olursa olsun, ister gazeteci ister asker ister polis ister siyasetçi fark etmez, hepsi aynıdır, birini diğerinden ayıramayız" diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

AB Türkiye fasıl


Yazar Hakkında