Kadın Koalisyonu'ndan milletvekillerine çağrı: İlknur için harekete geçin

Kadın Koalisyonu, koalisyonun kurucularından ve koordinatörü olan, tutuklu hak savunucusu İlknur Üstün’ün derhal serbest bırakılması için meclisteki milletvekillerine çağrı mektubu gönderdi.

Büyükada’da insan hakları savunuculuk eğitimi sırasında gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusundan altısı, 18 Temmuz’da tutuklanmıştı. 

Yerel siyasette cinsiyet eşitliği ve kadın katılımının sağlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Kadın Koalisyonu, 2001 yılında İlknur Üstün ve diğer hak savunucuları tarafından kurulmuştu. 

Kadın Koalisyonu milletvekillerine gönderdiği mektupta, bazı gazetelerde İlknur Üstün’ün casuslukla, komploculukla ve darbecilikle suçlandığını hatırlattı ve “İlknur gizli kapaklı örgütlerle veya işlerle değil ancak tüm topluma karşı duyduğu sorumluluğu ile, şiddete karşıtlığı ile, gönüllükleri ve iyiliği ile anılabilir” dedi. 

Milletvekillerine Üstün’ün serbest bırakılması için harekete geçme çağrısı yapan Kadın Koalisyonu, Üstün’ün hem kadın hareketinin saygın bir üyesi, hem de bütün siyasal partilerin kadın teşkilatlarından yerel yöneticilere, kamu yönetiminin çeşitli kademelerindeki karar vericilerinden uluslararası kuruluşların eşitlik birimleri sorumlularına kadar pek çok kişi tarafından tanındığını hatırlattı; “Çünkü yıllardır bu ülkede oluşturulan eşitlik mevzuatının hazırlanmasında emeği vardır, verdiği eşitlik eğitimleriyle kamu personelinin bu mevzuatı uygulayabilir hale gelmesinde pay sahibidir. Sadece ulusal ölçekte değil, uluslararası düzeyde de, özellikle Türkiye’nin Avrupa Kadın Lobisine üye olmasını ve bu üyeliği bihakkın sürdürmesini sağlayan ekibin de bir parçasıdır” ifadelerini kullandı. 

Kadın Koalisyonu, Üstün’e yönelik muamelenin şahsına değil, eşitlik mücadelesini engellemeye dönük bir  girişim olarak algıladıklarını vurguladı ve ‘endişeliyiz’ mesajı verdi. 

Milletvekillerine de sadece partisine oy verenlerin değil  tüm kadınların temsilcisi olarak parlamentoda olduklarını hatırlatan Koalisyon, “bu haksızlığın bir an önce giderilmesi için sizi yanımızda görmek istiyoruz” dedi. 



Yazar Hakkında