Parajanov’un filmleri 17 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde

Pera Film’in, ‘Parajanov, Sarkis ile’ sergisi kapsamında izleyiciyle buluşturduğu ‘İsyânkar İmgeler: Sergey Parajanov’ başlıklı film programı devam ediyor. Seçkide Parajanov’un. eserlerinin yanı sıra, ondan ilham alan sanatçıların tanıklıklarını içeren belgeseller de yer alıyor.

Tarkovski, Godard, Fellini, Antonioni gibi sinema tarihinin önemli yönetmenleri tarafından ‘dahi’, ‘sihirbaz’ olarak anılan Sergey Parajanov’un kült filmlerini bir araya getiren program kapsamında, en önemli eserlerinden biri olan ‘Narın Rengi’, eski bir Sovyet Gürcü halk masalı olan ‘Suram Kalesi Efsanesi’, erken dönem eserlerinden ‘Ukrayna Rapsodisi’, ‘Andriesh’, ‘İlk Delikanlı’, ‘Taşta Bir Çiçek’, ‘Unutulmuş Ataların Gölgeleri’ ve ‘Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler’ gibi filmleri de yer alıyor. Programda ayrıca, Parajanov’la aynı dönem Sovyet Ermenistan’ında yönetmenlik yapan Artavazd Peleşyan’ın ‘Mevsimler’ adlı filmi ile Ron Holloway’in ‘Parajanov: Bir Ağıt’ adlı belgeseli izleyiciyle buluşuyor.

‘İsyankâr İmgeler: Sergey Parajanov’ film programı, yönetmenin günümüze ulaşan ilk filmi ‘Andriesh’in gösterimi ile başlıyor. Yemelian Bukov’un bir kitabından uyarlanan 1954 tarihli film, Parajanov’un öğrenciyken çektiği ve sonradan kaybolan filmi ‘Bir Moldova Masalı’nın uzun versiyonu olarak geçiyor. Alexander Dovzhenko’nun danışmanlığındaki ‘İlk Delikanlı’, Parajanov’un kariyerinin erken dönemlerine ait başarılı eserlerinden biri olarak öne çıkarken, 1961 yapımı ‘Ukrayna Rapsodisi’, yönetmenin sinematik ve tematik açıdan özgür ifade tarzını yansıtıyor. ‘Taşta Bir Çiçek’ ile mevcut politik düzen ile topluma sızan bir tarikat arasındaki çatışmayı işleyen Parajanov’un ‘Unutulmuş Ataların Gölgeleri’ filmi, zengin kostüm ve renk kullanımı sayesinde ona dünya çapında ün kazandıran yapımlar arasında yer alıyor.

Gösterimler 

2 Şubat Cumartesi, 15.00, ‘Andriesh’

3 Şubat Pazar, 15.00, ‘Suram Kalesi Efsanesi’

15 Şubat Cuma, 21.00, ‘Narın Rengi’ 

23 Şubat Cumartesi, 15.00, ‘Hakob Hovnatanyan’ + ‘Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler’ + ‘Mevsimler’

2 Mart Cumartesi, 13.00, ‘Parajanov: Bir Ağıt’

2 Mart Cumartesi, 15.00, ‘Unutulmuş Ataların Gölgesinde’

3 Mart Pazar, 13.00, ‘İlk Delikanlı’

3 Mart Pazar, 15.00, ‘Ukrayna Rapsodisi’

9 Mart Cumartesi, 13.00, ‘Taşta Bir Çiçek’

10 Mart Pazar, 13.00, ‘Hakob Hovnatanyan’ + ‘Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler’ + ‘Mevsimler’

17 Mart Pazar, 15.00, ‘Parajanov: Bir Ağıt’