Kemal Kurkut’u öldüren polise ceza yok, cinayeti fotoğraflayan gazeteciye var

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, istinafın bozma kararı doğrultusunda Kemal Kurkut’u kasten öldürmekten yargılanan polis Yakup Şenocak hakkında ‘ceza verilmesine yer olmadığına’ karar verdi. Öte yandan Kemal Kurkut’un polisler tarafından vurulmasını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla verilen bir yıl altı ay 22 günlük hapis cezası onandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır’da 2017 Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u kasten öldürmekten yargılanan polis Yakup Şenocak hakkında İstinaf Mahkemesi tarafından verilen ‘ceza verilmesine yer olmadığı’ yönündeki kararı uyguladı. Geçtiğimiz hafta 12 Ocak’ta ise gazeteci Abdurrahman Gök’e Kemal Kurkut cinayetini fotoğrafladığı için açılan davanın 30 Haziran 2022’de görülen karar duruşmasında ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasından verilen bir yıl altı ay 22 gün hapis cezası Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Ne olmuştu?

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2017’de Diyarbakır Newrozu’nda, Newroz Parkı’na giden Evrim Alataş Caddesi üzerindeki kontrol noktasında polisin açtığı ateşle öldürüldü. Olay sonrası Diyarbakır Valiliği, “Çantamda bomba var, hepinizi öldüreceğim’ diyerek elindeki bıçakla alana koştuğu için canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden müdahale edilmiştir” açıklamasını yaptı. Ancak gazeteci Abdurrahman Gök’ün çektiği fotoğraflar, Valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkarmıştı.

Fotoğraflar üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında iki polis gözaltına alınmış, polislerden Yakup Şenocak’a ‘olası kastla öldürmek’ suçundan müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis Şenocak hakkında beraat kararı vermişti.

Yapılan itirazı inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi ise Kurkut’un öldürülmesinin ‘yasal sınırlar içinde olup olmadığını’ tartışmaya açtı. 1. Ceza Dairesi, yargılamayı yapan yerel mahkemenin sanık polis hakkında verdiği beraat kararını bunun üzerine kurmamasını esasa yönelik bir eksiklik olarak kabul edip, kararı bozmuştu. İstinaf Mahkemesi, kararında Anayasa’nın ‘yaşam hakkı’nı düzenleyen 17. maddesinde belirtilen zorunlu durumlarda meydana gelen ölme ve öldürme fiillerinin yaşam hakkının ihlali sayılmayacağını savunmuştu.

Cinayeti fotoğraflayan gazetecinin cezası onandı

İstinaf Mahkemesi, Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e verilen bir yıl altı ay 22 günlük hapis cezasını onadı.

‘Hükümde isabetsizlik yok’

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre kararda ‘isabetsizlik bulunulmadığını’ iddia eden İstinaf Mahkemesi, oy birliğiyle aldığı başvurunun reddi kararını şu ifadelerle açıkladı: “Yapılan yargılamaya, dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığından istinaf nedenleri yerinde görülmemiş olmakla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarınca istinaf başvurusunun esastan reddine (...)”

‘Mahkeme hukuki yaklaşmadı’

İstinaf kararını değerlendiren Gök’ün avukatı Resul Temur, şunları söyledi: “Abdurrahman Gök, yargılandığı mahkemeye sosyal medya paylaşımlarına konu fotoğrafların haber çıktılarını, fotoğrafların öykülerini yazdığı savunma dilekçesiyle birlikte sundu. Buna rağmen ilgili haberler ve gazeteci kimliğine dair bir tartışma yürütmeden cezalandırılmasına karar verildi. Oysa TMK 7/2 son fıkrası haber verme amacı ile paylaşılan ve eleştiri sınırını aşmayan paylaşım ve ifadelerin suç unsuru olarak değerlendirilmemesi gerektiğini hüküm altına alarak, gazeteciyi yaptığı haberlerden dolayı korumayı amaçlamaktadır. Abdurrahman Gök’e verilen cezanın hukuki olmadığı, mahkemenin hukuki amaçlarla hareket etmediği herkes tarafından biliniyordu. Mahkeme hukuki yaklaşmadığı gibi kanun maddelerini de uygulamaktan kaçınmıştır.”

Temur, kararın hukuki ve kanuni olmaması sebebi ile temyiz başvurusunda bulunacaklarını aktardı.