Başladığı günden itibaren Afrika Uluslar Kupası'nı takip eden Dağhan Irak şapgir için geçtiğimiz haftayı değerlendirdi: '1992’den beri ilk kez çeyrek finale kıtanın kuzeyinden takım kalamamış oldu. İlk bakışta bu “devrim kendi futbolunu mu yiyor?” sorusunu gündeme getirebilir. Ancak kupaya katılan Mağrip ülkelerinden sadece Tunus’ta Arap Baharı ciddi bir şekilde yaşandı.'
Dağhan Irak
daghan@daghanirak.com
Güney Afrika’da 29.su düzenlenen Afrika Uluslar Kupası’nda grup maçları geride kaldı ve çeyrek finalistler belli oldu. Kupada mücadele eden 16 takımdan sekizi böylelikle turnuvaya veda etti.
Afrika’nın son şampiyonu Zambiya elenenler arasında en dikkat çekici ekip. Bir türlü istediği futbolu sergileyemeyen takım, Etiyopya ve Nijerya’dan sonra Burkina Faso’yla da berabere kalarak elendi. Bu hayal kırıklığından sonra federasyon başkanı ve Zambiya’nın futbol efsanesi Kalusha Bwalya bir açıklama yaparak teknik direktör Hervé Renard’ın görevine son vermeyi düşünmediğini ve bundan sonraki hedeflerinin Dünya Kupası elemeleri olacağını söyledi. Kıtadaki teknik direktör sirkülasyonu düşünüldüğünde Bwalya’nın bu kararı uzun vadede Zambiya’ya çok şey kazandırabilir.
Kalusha Bwalya |
Kuzey Afrika nerede?
Bu turnuvada Kuzey Afrika’yı temsil eden Tunus, Cezayir ve Fas gruplarda havlu attı. Böylelikle 1992’den beri ilk kez çeyrek finale kıtanın kuzeyinden takım kalamamış oldu. İlk bakışta bu “devrim kendi futbolunu mu yiyor?” sorusunu gündeme getirebilir. Ancak kupaya katılan Mağrip ülkelerinden sadece Tunus’ta Arap Baharı ciddi bir şekilde yaşandı. Rejim değişikliği yaşayan diğer ülkeler Libya ve Mısır ise bu turnuvaya kalifiye olamadı. Tunus’taki düşüşün futbol dünyasından Bin Ali yanlılarının tamamen tasfiye edilmesinden etkilendiği iddia edilebilir. Ancak bir diğer önemli faktör de bölgenin en önemli ligi olan Mısır Ligi’nin tam bir yıl önce gerçekleşen Port Said stadyum faciasından beri oynanamıyor olması. Kuzey Afrika’nın diğer ülkelerinin de futbolda bu ülkenin etki alanında olması düşüşü tetiklemiş olabilir. Kupanın 2017’de bölge ülkelerinde Libya’da yapılacağı düşünüldüğünde, dört yıl içinde Mağriplilerin kendisini toparlaması gerekecek.
Mali devam ediyor
Kupanın öncesinde kendisini iç savaşın ve Batı müdahalesinin ortasında bulan Mali, daha önce benzer durumda kalan ülkeler gibi oldukça duygusal bir turnuva geçiriyor. Takımın tecrübeli yıldızı Seydou Keita, Fildişi Sahili’nde Drogba’nın geçmişte üstlendiği bir role bürünerek takımı ülkede barış isteyenlerin sembolü yaptı. Bunun ülkedeki duruma etkisi ne derece olur bilinmez ama takımın ruh hâline olumlu etki yaptığı kesin. Mali, B Grubu’ndan çeyrek finale yükselerek ev sahibi Güney Afrika’nın rakibi oldu. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi yarı final görme şansları az değil.
Seydou Keita |
Yeşil Burun mucizesi
Güçlü Kamerun’u eleyerek tarihinde ilk kez finallere kalan Yeşil Burun Adaları, A Grubu’nda sürpriz bir şekilde ilk ikiye girmeyi başardı. Takım, kısıtlı kapasitesine rağmen turnuvanın en derli toplu takımı olarak dikkat çekiyor. Bu arada futbol takımı, Afrika futbol haritasında kendine bir yer edinirken ülke de Freedom House sivil toplum örgütünün geçen hafta yayımladığı “Demokratik Özgürlükler Endeksi”nde Afrika’nın zirvesinde yer aldı. Endekse göre Yeşil Burun Adaları, politik özgürlükler ve ifade özgürlüğü konusunda en yüksek not olan “1-1” aldı. Türkiye bu endekste “3-4” puanla “kısmen özgür” konumunda. Yeşil Burun bu anlamda şu an Afrika’nın kafası en rahat ülkesi sayılabilir. Tabii bunda ülkenin coğrafi olarak sınır çekişmelerinden uzak bir köşede kendi başına yer almasının da etkisi büyük.
Favorilerde sorun yok
Kupanın iki büyük favorisi Fildişi Sahili ve Gana yoluna sorunsuz devam ediyor. İki takım da gruplarından birinci sırada çıktılar. Gana Yeşil Burun’la, Fildişi Sahili ise biraz sorunlu gözüken Nijerya’yla oynayacak. Bu iki takım yollarına devam ederse finalden önce de karşılaşmayacaklar.
Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final maçları 2-3 Şubat tarihlerinde oynanacak. Yarı finaller de 6 Şubat Çarşamba günü. Sonrası ise önümüzdeki haftaki şapgir’de…