Esad rejimi ve muhalifler ikinci kez bir araya geliyor

Suriye’deki krizi sona erdirmek amacıyla düzenlenen Cenevre barış görüşmelerinin ikinci turu bugün başlıyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde BM arabuluculuğuyla yapılan görüşmelerde Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba liderliğindeki muhalifleri temsil eden heyet ve Suriye rejimi adına Dışişleri Bakanı Velid Muallim başkanlığındaki heyet bulunacak.

Geçen ay sona eren görüşmelerin ilk turunda somut bir ilerleme sağlanamamış, ancak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi görüşmelerde “ortak bir zemine” ulaşıldığını söylemişti.
İlk tur görüşmelerde taraflar, Suriye’de üç yıl önce olayların başlamasından bu yana ilk kez aynı odada bir araya gelmiş ancak birbirleriyle doğrudan değil, İbrahimi aracılığıyla iletişim kurmuşlardı.
İbrahimi rehberliğinde Ocak ayında gerçekleştirilen görüşmelerin birinci turunda ilerleme sağlanamamasından dolayı rejim ve muhalifler birbirini suçluyor.

Suriye muhalefeti geçiş hükümetini konuşmaya başlamak konusunda ısrar ederek Beşşar Esad’ın ülkenin geleceğinde yer almamasını isterken, rejim tarafı ise muhalifleri “terörist olmakla” suçluyor.
Cenevre görüşmelerinin birinci turunda ilk olarak insani yardımların özellikle kuşatma altındaki Humus’a ulaştırılması konuşulmuştu. Geçen hafta Humus’ta üç günlük bir ateşkes sağlanarak 600 civarında sivilin tahliyesi sağlandı. Aylardır rejim tarafından kuşatma altında tutulan Humus’ta yaşayanların açlıkla karşı karşıya kaldıkları, hayatta kalabilmek için sokak hayvanlarını ve topladıkları otları yedikleri bildirilmişti.

Suriye’de 2011’de başlayan çatışmalarda bügüne kadar yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybederken, 9,5 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısının ise 700 bini aştığı belirtiliyor.

AA

Kategoriler

Güncel Dünya