Ekranın haylazları, gönlümüzün yaramazları

Öğretmen olmama çok az kalmışken, karşıma haylaz öğrenciler çıkarsa nasıl baş ederim diye düşünmeye başladım ve ekranın haylazlarına göz attım. Karşıma şu üç haylaz çıktı: Damat Ferit/ Hababam Sınıfı, Pacey Witter/ Dawson’s Creek, Kerem Sayer/ Güneşi Beklerken.

Pacey Witter, Dawson's Creek 

ESRA GEDİK 

Öğretmenler günü yaklaşırken, öğretmenleri en çok uğraştıran ve belki de onlara en unutulmaz anıları veren haylazları da incelemeli diye düşündüm. Ben hiçbir zaman haylaz bir öğrenci (ya da çocuk) olmadım. Babamın mesleği nedeni ile çocukluğum kışlalarda, asker koğuşlarında, emir komuta zincirinde geçtiği içindir belki. Annemle babam çalıştığı için kardeşim ve benimle bakıcılar ilgileniyordu. Bir gün bakıcının biri kardeşimle beni bir koltuğa oturttu ve “ben gelene kadar buradan kalkmayın” dedi. Ve biz kardeşimle bir saat o koltukta ‘sadece’ oturduk.

Velhasıl, kendim haylaz olmadığım için, öğretmen olmama çok az kalmışken karşıma haylaz öğrenciler çıkarsa nasıl baş ederim diye düşünmeye başladım ve ekranın haylazlarına göz attım. Karşıma şu üç haylaz çıktı: Damat Ferit/ Hababam Sınıfı, Pacey Witter/ Dawson’s Creek, Kerem Sayer/ Güneşi Beklerken.

Damat Ferit

Ferit Eken, Damat Ferit veya Ferit, Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı adlı romanında uyarlanan aynı adlı film serisinde, roman içinde bulunmasa da senarist Umur Bugay tarafından yaratılan bir karakterdir. Tarık Akan tarafından canlandırılan karakter, sadece ‘Hababam Sınıfı’ ve ‘Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı’ filmlerinde karşımıza çıkmıştır. Ferit ismi ve karakteri Tarık Akan’a o kadar yakışmıştır ki, sonrasında “Ferit” ismiyle yer aldığı başka filmler de olmuştur.

6 Edebiyat B sınıfının 322 no'lu öğrencisidir. Güdük Necmi ile sadece sıra arkadaşı değil, aynı zamanda öğretmenleri çileden çıkarma planlarının ortağıdır da. Sadece öğretmenlerle değil, Şaban ile de çok uğraşmışlardır. Çoğunlukla Şaban’ı kandırıp öğretmenleri sinir krizinin eşiğine getirdikleri olmuştur. Sınıfın en yakışıklısı ve ağzı en laf yapanıdır aslında. Bu karakter, ileride böyle bir öğrenci ile karşılaşsam, kelimelerinin ve yüzünün güzelliğine kanmamamı tembihlediği için önemli bir karakterdir.

Pacey Witter

Damat Ferit tatlı bir haylaz iken Pacey Witter tehlikeli bir haylazdır (Ben hala bu karaktere aşığım orası ayrı). Tehlikeli olması aslında kurallara uymak istememesinden gelir. Bir nevi verili müfredatın yarattığı verili öğretmen tiplerine karşı bir isyandır. Öğrenmenin ve öğretmenin tek bir yolu olmadığını gösterdiği için tehlikelidir çünkü sistem onu kendi içerisinde öğütemez ve en sonunda sistem dışına atar.

Pacey Witter, siz disiplinli olmayı öğretmeye çalışırken sürekli eğlenceyi/dağıtmayı hatırlatan bir yaramazdır. ‘Dawson’s Creek’ dizisi günümüz RTÜK sisteminde yayınlanmış olsa hangi akademik kaynağa atıfta bulunarak ‘ahlaka mugayir’ bulunurdu bilemem ama Pacey Witter gibi bir öğrencim olsa ‘Carpe diem’ diyerek, tası tarağı toplayıp gidebilirdim. Sonra aklıma Türkan Sultan gelirdi ve yarı yoldan dönerdim o ayrı.

Kerem Sayer

Kerem Sayer yukarıdaki iki karakterin zirve noktasıdır desek yanlış olmaz sanırım. Bazıları ona ‘tatlı’ ekini getirerek psikopatlığına şeker eklemeye çalışsa da, o küçük bir psikopattır. Kendi ailesine ait bir okulda, soyadının, cebindeki paranın, aynadaki yakışıklı yansımasının verdiği güvenle okuldaki öğretmenleri ve öğrencileri kendi müritleri haline getirmeyi başarmıştır.

Tüm öğretmenlere ve müdürlere kâbuslarını sorsalar bence hep bir ağızdan Kerem Sayer derlerdi. Damat Ferit ve Pacey Witter sizde yumuşak bir taraf bırakabilirken, Kerem Sayer sinir sisteminizi sınamak için gönderilmiş biri gibidir. Ancak bu karakter bize şunu hatırlatır: “Hiçbir şey göründüğü gibi değildir”. Kerem Sayer’i de yakından tanıyınca, karşımıza o “Hades” maskesinin altından sevgi yoksunu ve aile ilgisi görmemiş bir çocuk çıkar. Azıcık emeğin neleri değiştirebileceğini de görmüş oluruz.

Öğretmenlik zor meslek. İnsanla uğraşan her meslek zordur ancak söz konusu genç insanlar, çocuklar olunca öğreten kişi olmak daha da önemli bir hale geliyor. Geçenlerde bir arkadaşım altı yaşındaki oğlundan şu uyarıyı almıştı: “Sadece öğretmenler öğretebilir!” Küçük bir çocuğun hayatına nasıl etki edebileceklerinin büyük bir göstergesi aslında bu kısacık cümle. Bu yazıda da değinmeye çalıştığım gibi, bu meslek tek taraflı değil. Sürekli etkileşim içerisinde olacağınız, öğretirken öğrenebileceğiniz bir meslek. Bu nedenle ister ekranın haylazları olsun, ister okuldaki haylaz sıra arkadaşınız olsun,onların deneyimledikleri aslında pek çok altın kuraldan daha çok şey anlatmıştır. 

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

haylaz öğretmen