Erdoğan Diaspora'ya yüklendi: 1915'le ilgili elimiz hep havada kaldı

Güney Amerika gezisindeki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'da Bogota Üniversitesi'nin düzenlediği 1915 konulu bir sempozyumda konuştu. Erdoğan, Ermenistan ve Diaspora'ya yüklendi; "Gelin, bu meseleyi siyasetin alanından çıkaralım, bilime ve bilim insanlarına havale edelim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'da Bogota Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen "1915 Osmanlı İmparatorluğu'nun En Uzun Yılı" başlıklı sempozyumda konuştu.

Erdoğan, Ermeni Soykırımının başlangıcı kabul edilen 24 Nisan’da yapılacak Çanakkale 100. Yıl törenine, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın katılmamasına ilişkin, "Biz isterdik ki gelsinler, 24 Nisan’da Çanakkale’de bulunsunlar, o atmosferi teneffüs etsinler, bizim oradaki yüz binlerce şehidimizin arasında yaşananları anlamaya çalışsınlar. Ama bunu yapmadılar. Nezaket kurallarını çiğneyen açıklamalarla, bir kez daha barışın, diyaloğun önünü kapattılar" dedi.

"Ermeni Diasporasının olumsuz kampanyasını biliyoruz"

Erdoğan, Soykırım’ı tekrar tarihçilere ve arşivlere havale etti; "Eğer Ermeni diasporası samimiyse, dürüstse biz bütün arşivlerimizi açıyoruz. Şu ana kadar incelemesi yapılmış belge sayısı 1 milyonun üzerindedir. Biz bunları açtık. Ermenistan'ın bu tür bilgileri, belgeleri varsa onlar da açsınlar, üçüncü ülkeler de varsa onlar da açsınlar. Görevlendirelim tarihçileri, görevlendirelim siyaset bilimcileri, hukukçuları, yapsınlar çalışmaları. Hazırlıkları bitirsinler, gelsinler siyasetçilere bunu sunsunlar. Bundan sonra çalışarak nihai kararı verilim, bu işi neticelendirelim. Tarih, parlamentolarda siyasi kararlar alınarak, gerçek dışı hadiselere gerçekmiş nazarıyla bakılarak doğru yazılamaz, doğru okunamaz. 100. yıl dönümü vesilesiyle 1915 olaylarıyla ilgili olarak, Ermeni diasporasının son derece olumsuz bir kampanya yürüttüğünü biliyoruz.” 

"İlişkileri düzeltmenin, yeni bir sayfa açmanın gayreti içinde olduk. Ne yazık ki, Ermeni diasporasının da etkisiyle bizim elimiz her seferinde havada kaldı. Bu yıl, 100. yıl dönümünde, biz yine samimi, içten çağrılarımızı tekrarlıyoruz. Gelin, bu meseleyi siyasetin alanından çıkaralım, bilime ve bilim insanlarına havale edelim" 

'Biz kimseyi soykırımla suçlamıyoruz'

Birinci Dünya Savaşı'nın öncesinde Balkanlar’da hayatını kaybeden Müslüman nüfusu örnek veren Erdoğan, "Ama biz bundan hareketle kimseyi soykırımla suçlamıyoruz. Tarihi olayların kendi dönemleri ve kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Kayıpları anmak, onların hatıralarını yaşatmak başka bir şeydir, bunun üzerinden siyasi ve diplomatik sonuçlar devşirmeye çalışmak başka bir şeydir. Biz, hatıralara saygı duyulmasına varız ama bunun üzerinden ülkemize ve milletimize yönelik bir düşmanlık kampanyası yürütülmesine asla izin veremeyiz."

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında