“Hürriyet göçmen kadınlardan özür dilesin”

Hürriyet Gazetesi’nde foto muhabir Murat Şaka imzasıyla yayımlanan ‘Fuhuş batağının kurbanlarıyla bir sene’ başlıklı habere ‘Sınır Tanımayan Kadınlar- Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu’ndan sert eleştiri geldi.

Aksaray’da yaşayan seks işçilerini fotoğraflayan Murat Şaka’nın haberi 29 Mart’ta Hürriyet gazetesinin Kelebek magazin ekinde yayımlanmış, aynı haber 30 Mart’ta da Ahmet Hakan’ın köşe yazısında dile getirilmişti. 

“Sınır Tanımayan Kadınlar- Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu”, haberin “derinlemesine ve gerçekçi bir tanıklık sunmak bir yana, siyah kadınların içinde bulundukları taciz, şiddet ve fuhuş sarmalını adeta teşvik eden son derece sakıncalı görüntü ve mesajlar barındırdığını” belirtti.

Haberin “göçmen kadınların uğradığı şiddetin normalleştirilmesine katkı sağladığını” ve “kadınların güvenliği tehlikeye attığını” vurgulayan grup, “Fotoğraflarda kısmen çıplak bedenleri ve hatta yüzleri ile teşhir edilen, alt yazılar ile de “ürkek” ve “korku” dolu, şiddet karşısında aciz fakat “dolgun ve çıkık kalçaları” ile erkeklerin fantezilerini tatmin edebilecek “siyahi” “fahişelerin” nerede, kaç paraya, kimler vasıtası ile bulunabileceği hatta kadın tacirliğinden “serserilerin” kaç para kazanabileceğine kadar pek çok bilgi veriliyor. Bu yetmezmiş gibi “bazı anlar bana kalsın” gibi sözlerle de yeni fanteziler alenice teşvik ediliyor” ifadelerini kullandı.

“Hürriyet gibi kadına yönelik şiddete karşı kampanyalar yürüten bir gazete yönetiminin bilmesi gerektiği gibi kadına yönelik şiddet eşitsiz sosyal ilişkilerle doğrudan bağlantılıdır. Peki Murat Şaka’nın yaptığı haberde kullanılan fotoğrafların şiddetin anlaşılmasında ya da önlenmesine dair bize söylediği şey nedir, kadınları edilgenleştirmekten ya da eril tahakkümü meşrulaştırmaktan ve şiddeti yeniden üretmekten başka” ifadelerini kullanan grup, fotoğrafların yayından kaldırılması ve tüm göçmen kadınlar namına Hürriyet Gazetesi’nde acilen bir özür metni yayımlanmasını talep etti. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında