Demirtaş: Biz kazanacağız, barış kazanacak

HDP’nin Diyarbakır mitinginde gerçekleşen patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde yaralı var. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş HDP’ye yönelik bundan önceki saldırılarda olduğu gibi barış ve sükunet çağrısını yineledi: "Biz kazanacağız, barış kazanacak. Metanetinizi kutluyorum” dedi.

HDP’nin bugünkü Diyarbakır mitinginde patlama meydana geldi. İstasyon Meydanı’nda düzenlenen, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılacağı mitingin sonlarına doğru gerçekleşen patlamada, son belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi yaralandı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da HDP mitinginde art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, patlamaya ilişkin şunları söyledi: "Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim" dedi.

Enerji Bakanı: Trafodan kaynaklı değil

Patlamanın önce trafodan kaynaklandığı açıklansa da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada, ‘patlamanın trafodan kaynaklanmadığını’ söyledi.

Yıldız şöyle konuştu:

"Biz gerek Dicle Elektrik'i gerekse TEİAŞ'ı ve ilgili arkadaşları olay yerine gönderdik. Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi.”

“Arkadaşlarımızın yapmış oldukları incelemelerde, trafo kapısının içeriden dışarı doğru değil dışarıdan içeri doğru basınçla beraber patlamadan zarar gördüğü tespit edildi. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içerisinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Eğer patlama trafoda olsaydı içeride çok ciddi bir patlama izine rastlayabilirdik. Kaldı ki patlama anında söz konusu trafo enerjili durumda. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum. Orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Dolayısıyla bizim ilk bulgularımız trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür. Bana gönderilen 5'e yakın resimde trafoyla alakalı patlama görünmüyor.”

Patlamanın ardından miting iptal edilirken HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır binası önünde bir açıklama yaptı.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksel’in ardından söz alan Demirtaş şöyle konuştu:

"Ele ele verip omuz omuza verip çıkmayı başaracağız.

"Elbet bu yürüyüşü durdurmak isteyecekler. Her yerde bizi can evimizden vurmaya çalıştılar. Bizim ihtiyacımız olan şey barıştır. Bu ülkede barışı sağlayacağız. O barış bu ülkeye gelecek. Ve o barışı sizler sağlayacaksınız.

"Bugün patlamanın olduğu saatten bu yana Türkiye’nin dört bir yanından, Karadeniz’den, Akdeniz’den bizi aradılar. Yok etmeye çalıştıkları bu işte. Yüreği barış için atan herkesin gönlü bizimle.

“Sadece partinin açıklamarına itibar edin”

"Disiplinle resmi sonuç alınıncaya kadar taviz vermeden çalışacağız. Sakın ola ki partinin açıklamaları dışında hiçbir açıklamaya itibar etmeyin.

"Ortaya çıkaracağımız zafer Türkiye’ye nefes aldıracaklardır. Bu meydandan birazdan dağılacağız. Diyarbakır’ın her sokağında aynı sükunetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. HDP bu tür küçük oyunlara düşecek bir parti değil.

“Faili meçhul kalmamalı”

"İstasyon Meydanında yüzbinlerce insan izdihamla birbirini ezsin istediler. İncelensin arkasında kimler var ortaya çıksın istiyoruz. Şu yaptı bu yaptı demiyoruz ama bunun bir saldırı olduğu netleşirse ve kimler tarafından düzenlendiği netleşirse Türkiye’nin önü açılır. Bu tür saldırıların faili meçhul kalmaması lazım.

"Emin olun doğru yoldayız, insanlık mücadelesi için alanlardayız. Sadece kendimiz için değil bütün Türkiye rahat nefes alsın diye yollardayız. Halkın haklının ve vicdanın sesiyiz o nedenle bu kadar öfkeliler.

"Büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz, sakın ola öfkenize yenilmeyin. Kampanyayı biz yönetiyoruz.

"Biz kazanacağız, barış kazanacak. Metanetinizi kutluyorum.”

Partilerden açıklamalar

Patlamanın ardından AKP’den ilk yorum Başbakan Ahmet Davutoğlu’ Maraş mitinginde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise "Bu meselenin arkasında ne varsa; trafo patlaması mı bir suikast mi herhangi bir provokasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi: Bu olay, bütün boyutlarıyla araştırılacak, tetkik edilecek. Nedir, önce olayın ne olduğunu anlamak gerekiyor, aydınlatılmasını beklemek gerekiyor. Onun üzerine daha kapsamlı değerlendirmeler yapmak gerekir. Ama bu tür durumlarda sağduyuyu muhafaza etmek önemli"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da patlamaya ilişkin, "Umarım yetkililerin yaptığı açıklama doğru olur. Yani 'trafo patlamıştır, başka bir sabotaj olmamıştır' diye umuyorum, öyle olmasını da diliyorum. Yaralılara da buradan acil şifalar diliyoruz. HDP'nin bu arada mitingini iptal etmesi de bence sorumluluk gereği olarak da güzel bir davranış" diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında