Surp Giragos Kilisesi, Europa Nostra Koruma Ödülü'nü aldı

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi, Europa Nostra'nın koruma dalında verdiği büyük ödülü, dün akşam Oslo’da düzenlenen törenle aldı.

Avrupa Birliği Kültürel Miras ve Europa Nostra Ödülü / Europa Nostra 2015 Ödüllerini kazananlar, Nobel ödüll töreninin yapıldığı Oslo Belediye Sarayı’nda yapılan bir törende bir araya geldi. 

Ödülü, kilise restorasyonunun uygulayıcısı Zulfikar Halifeoglu ve Vakıf Yonetim Kurulu üyesi Pelin Ayik aldı.

Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü Töreni, Europa Nostra Başkanı, Plácido Domingo adına Yönetici Başkan Denis de Kergoylay ve Avrupa Komisyonu'nun Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlikten Sorumlu Üyesi, Tibor Navracsics’in ortak ev sahipliğinde yapıldı.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Avrupa Kültür mirasını koruma yarışmasında 263 projenin arasından seçilen 28 projeden biriydi.

Ödül komitesi, ödülün Surp Giragos’a verilme gerekçesi olarak, kilise restorasyonunda yerel yönetim, yöre halkı ve Ermeni cemaatinin katkısını göstermişti:

“Bu bölgede Ermenilerin ana kilisesinin cemaatinin buradan gitmesinden sonra restore edilmesi için harcanan çaba, kent ve kentliler için önemli bir uzlaştırma hareketi olmuştur. Proje, çatı, çan kulesi ve iç döşeme malzemeleri başta olmak üzere, kayıp elemanlarının yeniden inşa edilmesi için eski belgeler üzerinde yapılan geniş bir araştırma sonucunda geliştirimiştir. Ermeni Cemaati’nin eserin restorasyona katılımı da yöre halkı arasında barış ve toplumsal bütünleşmenin gelişmesinde çok büyük bir katkı sağlamıştır ve tüm dünyadan Ermeni ziyaretçileri buraya çekmektedir.”     

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında