Tovmasyan ailesi Yerevan’da

Savaş nedeniyle Kobanê’den Suruç’a göç etmek zorunda kalan Tovmasyan ailesi, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın yardımlarıyla Yerevan’a yerleşti.

Hem Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’yla iletişim halinde olan Raffi Ardhaljian, hem de işin Türkiye’deki ayağının çözüme kavuşmasında kolaylık sağlayan gazeteci Aris Nalcı, ailenin Yerevan’a yerleşmesine yardımcı oldular.

Suruç’ta geçirdikleri bir yılın ardından Yerevan’a yerleşen Tovmasyanlar, şimdilik hükümetin kendileri için tahsis ettiği Yerevan’daki bir dairede ikâmet ediyorlar.

Suruç’taki çadırkentte ziyaret ettiğimizde, kış mevsiminin kendileri için bir hayli zor geçtiğini, önce bir okulda kaldıklarını, daha sonra kendilerini çadırkente yerleştirdiklerini anlatan Tovmasyanlar, bulundukları yerde ısıtma sisteminin yetersiz olduğu gerekçesiyle kışın büyük sorun yaşadıklarını söylemişlerdi. Şimdiyse, hükümet tarafından kendileri için tahsis edilen bir dairede kalarak, Yerevan’da yeni bir hayatın ilk adımını attılar.

Kobanêli Ermeniler geleceğini arıyor

Ateşyan’dan bilgi

Ermenistan kaynaklı ArmenPress haber ajansına göre, Ermenistan Diaspora Bakanlığı, IŞİD’den kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli Ermeniler hakkında, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan’dan sürekli olarak bilgi aldı. Diaspora Bakanlığı ve birçok uluslararası ve yerel kurumların işbirliğiyle, Suriyeli Ermenilerin Ermenistan’a taşınmalarını sağlama yolları araştırıldı ve daha sonra sorunu çözmek için somut adımlar atıldı.

Müzakereler sonucunda, Tovmasyan ailesine yolculuk için gerekli belgeler verildi;  Ermenistan Diaspora Bakanı’nın ABD’deki danışmanı Raffi Ardhaljian’ın yardımıyla, Tovmasyanların yolculuk masrafları da karşılandı.

Ermenistan’a gelen Tovmasyan ailesini, Zvartnots Havalimanı’nda Diaspora Bakanlığı’nı temsil eden Levon Antonyan, Kızılhaç Komitesi’nin Ermenistan ofisinden temsilciler, Halepli Ermeniler tarafından kurulan bir sivil toplum kuruluşunun üyeleri ile basın temsilcileri karşıladı.

IŞİD militanlarının Kobané’ye girerek sivil halkı öldürmeye, evlerini yakmaya başladığı günlerde, Suriyeli Ermeni Hovsep Tovmasyan da, 13 yaşındaki oğlunun gözlerinin önünde öldürülmüştü. 11’i çocuk, toplam 17 kişiden oluşan Tovmasyan ailesi, zor koşullar altında Türkiye’ye sığınmıştı. Mülteciler için hazırlanan Suruç’taki çadırkentte kalan aile, çadırkentten önce, üç ay ilçedeki okul binasında kalmıştı.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.