Linç davası başladı: ‘Gül Kitabevine hücum’ sesi duydum

Kırşehir’de HDP’li Eşref Odabaşı’na ait Gül Kitabevi’nin de aralarında olduğu dört işyerinin tekbir sesleriyle ateşe verilmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülmeye başladı.

Kırşehir'de 8 Eylül günü ırkçı gruplar tarafından HDP'ye ve Kürtlere yönelik saldırılar sırasında ateşe verilen Gül Kitabevi ile Kürtlere ait ev ve işyerlerinin yakılmasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması Kırşehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 

DİHA’nın haberine göre, tutuklular Ramazan Akçakaya, Gökhan Hergül, Mehmet Şimşek, Öner Arslan, Mustafa Tekden ve Ramazan Doğan ile sanık ve müşteki sanık avukatları hazır bulundu.

Davada yargılanan 6'sı tutuklu 16 sanık "halkı kin ve düşmanlığa tahrik, mala zarar verme, yasa dışı gösteri" suçlarından yargılanıyor. Kitabevinin yanmasına yol açan üç saldırgan hakkında ayrıca "öldürmeye teşebbüs" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, "şüphelilerin ırk ayrımcılığına dayanarak, işyerinin içerisinde ve apartmandaki insanların yangın sonucu ölebileceklerini öngörmelerine rağmen eylemlerini sergiledikleri" belirtildi. Ancak "öldürmeye teşebbüs" ile suçlanan 3 sanıktan 2'si tutuksuz yargılanıyor.

Kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başlanan duruşmada savunması alınan sanıklardan Ramazan Doğan, Petrol İş sendikasından gelen mesaj üzerine yürüyüşe katıldığını belirtti. Doğan, “Şehitlerimizin üzüntüsü ile bende HDP binasına birkaç taş attım. Daha sonra kalabalığın ortasından ‘Gül Kitabevine hücum’ diye bir ses duydum. Arkamı döndüğümde birkaç kişinin kitabevini taşladığını gördüm. Ben de koşarak kapıdaki çanta tezgahına vurdum” ifadelerini kullandı.

Doğan, ifadesinde "Ben yeraltı çarşısında esnafıyım. Olayların başladığı saatte işyerindeydim. Dışarı çıktığımda kalabalık HADEP (HDP) binasını taşlıyordu. Oraya geldiğimde kitabevine yönelik başkaları tarafından yönlendirme oldu. O sırada arbede oldu. Ben o sırada uzaktaydım. Gül Kitabevi'nin önüne geldim. HADEP binasındaki kalabalık oraya yönlendi. Gül Kitabevi çalışanları ile kalabalık arasında küfürleşme oldu. Bende taşlamaya başladım. Kimin yaktığını bilmiyorum Kitabevi yanmaya başladı. Ben kaldırımın kenarındaydım. Yanan bir çanta üstüme geldi. O an öfkeyle yanan çantayı işyerine doğru attım" diye konuştu.

Kitapevine yanan çantaları attığında kitapevinin boş olduğunu ileri süren Doğan, hakimin kendisine yönelttiği 'Neden öfkelendin' sorusuna da "İş yeri sahibi dışarı çıkıp bize saldırdı. Bunun dışında herhangi bir eylemim olmadı" sözleriyle yanıt verdi.

“Takım elbiseli kişiler HDP’ye yöneltti” 

İfadesi alınan sanıklardan Gökhan Hergül ise şöyle konuştu:

"Saat 16.00'de civarında şehitlerimiz için yürüyüş olduğunu duydum. Ben de 20 dakika sonra oradan ayrıldım Terme Caddesi'ne gittim. Orada kalabalığı görünce onlara katıldım. Türk bayrağı açmışlardı. Lise Caddesi'ne geldiğimizde ön tarafta takım elbiseli tanımadığım kişiler, HDP binasına yönelttiler. Birisi Gül Kitabevi'nin teröristlere yardım ettiğini söyledi. Ben de kalabalık ile oraya yöneldim. Orada galeyana gelerek kapıdaki çantaları yere attım. İçerideki kitabevi sahipleri el hareketleri ile bizi tahrik etti. Sonra küfrettiler. Ben de kendimi kaybederek içeri girdim. İçeride ne yaptığımı hatırlamıyorum. Alkolün etkisindeydim yaptığımın farkında değildim" şeklinde savunma yaptı.

“Polis müdahale etmedi”

Eylemi sosyal medyadan öğrendiğini ve kitlenin tanımadığı birileri tarafından HDP binasına yönlendirildiğini belirten sanık Batuhan Çelik ise, müşteki Eşref Odabaşı’nın avukatının “Gül Kitabevi’ne gittiğinizde polis müdahale etti mi?” sorusuna “Hayır müdahale etmedi” karşılığını verdi.

Diğer sanıkların ifadelerine benzer bir savunma yapan sanık Mehmet Şimşek de, kalabalığın içinden bazı kişilerin ‘Gül Kitabevi’ diye bağırması üzerine kitabevine yöneldiklerini kaydetti.

Sanıklardan Ömer Aslan’ın avukatı ise kitabevinin kundaklanmasını ‘PKK karşısında halkın tepkisi’ olarak değerlendirdi.

Duruşma sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında