Yerevan başkanını seçiyor

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'ın sakinleri, 14 Mayıs'ta dört yıllık yeni dönem Kent Konseyi (Belediye Meclisi) seçimi için sandık başına gidecekler.

Parti listelerinden “orantılı temsil sistemi” ile seçilecek 65 sandalyeli konsey için 3 siyasi güç adaylarını açıkladı. Siyasi güçlerin ikisi genel seçimlerde birinci sıraya oturan  Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ve beklenenden daha çok oy toplayan muhalif Yelq (Çıkış) oldu.  Sonuncusu yeni kurulan Kayısı Ülkesi Bloğu. 

Ermenistan'daki siyasi partilerin çoğunluğu, 2 Nisan'daki parlamento seçimlerinden sonra bu seçime katılmamayı tercih ettiler. Bu tercih büyük ölçüde diğer partilerin ana seçmenlerinin Yerevan dışından olmasından kaynaklanıyor. 21 Nisan'da başlayan seçim kampanyasının 12 Mayıs'a kadar süreceği açıklandı.  

Mayıs 2013’da yapılan son Yerevan Belediye Meclisi seçimleri sırasında, iktidardaki Ermenistan Cumhuriyet Partisi oyların %56'sını (42 sandalye) Müreffeh Ermenistan %23’ünü (17 sandalye) ve Parev Yerevan Bloku %8’ini (altı sandalye) almış, büyük bir oy farkı ile Cumhuriyetçi Taron Margaryan Belediye Başkanı olarak koltuğa oturmuştu. Bu seçime giren 3 siyasi bloğa nazaran o zaman daha büyük bir aday yelpazesi olmuş, yedi siyasi parti yarışa katılmıştı.

14 Mayıs’taki seçime katılacak partiler ve bloklar şöyle:

YELQ Bloku: Üç siyasi partiden oluşmakta: Sivil Sözleşme, Cumhuriyet Partisi ve Parlak Ermenistan. Partilerin üç lideri (Nikol Pashinyan, Aram Sarkisyan ve Edmon Marukyan) 2016'da parlamento seçimlerinde bir blok olarak katılmayı kabul eden bir mutabakat muhtırasını imzalamışlardı. 2 Nisan'daki parlamento seçimlerinde %7,78 oy alarak parlamentoda dokuz sandalye ile temsil hakkını kazandılar. 63 aday ile Yerevan Belediye Meclisi seçimlerine giren bloğun listesinin ilk sırasındaki aday muhalif Nikol Pashinyan.

Kayısı Ülkesi Bloku: Yerevan Belediye Meclisi seçimleri öncesinde resmi bir siyasi parti olarak kuruldu. Liderliğini Ermenistan Miras Partisinin eski üyesi ve 2007'den bu yana Parlamento üyesi olan Zaruhi Postanjyan yapmakta.  50 aday ile seçimlere katılan bloğun ilk sırasında yine Postanjyan var.

Gagik Beglaryan

Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi, 1999 yılından beri ülkeyi yönetiyor. 2 Nisan parlamento seçimlerinde %49'u aşkın çoğunluk ile ülkeyi önümüzdeki beş yıl boyunca yönetmeye hak kazandı. 195 aday sunan parti listesinin ilk sırasında Yerevan Belediye Başkanı Taron Markaryan var.

İlk başkan atamayla gelmişti

1991'de Ermenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ile ilk belediye başkanı ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından atanmıştı. 2005 yılındaki Anayasa değişiklikleri paketi için yapılan referandum sonrası, Yerevan’da yerel özyönetim organlarının oluşumunun kanunla tanımlanacağı kararı verildi. Bu da Yerevan Belediye Başkanı’nın doğrudan veya dolaylı seçilmesini sağlayacaktı.  Böylece Mayıs 2009'daki yapılan ilk seçimleri Ermenistan Cumhuriyet Partisi çoğunluk ile kazandı ve Gagik Beglaryan belediye başkanlığına seçildi. Beglaryan daha sonra Aralık 2010’da Cumhurbaşkanı’nın protokol departmanından  bir yetkiliye fiziki olarak saldırmasından ardından istifa etmek zorunda kaldı.

Ülke seçmenlerinin % 35’i Yerevan’da

Yerevan'da kayıtlı bulunan 841.973 seçmen ülkedeki tüm seçmenlerin yaklaşık% 35'ini oluşturuyor.

Yerevan, Ermenistan’ın finans, eğitim- kültür merkezi ve önemli bir bölgesel ulaşım merkezi. Ülke GSYH’sının % 42,1'ini oluşturuyor ve resmi kayıtlara göre 1.076.500 sakini var. 

Sermayenin çeşitlendirildiği ekonomisi ülkedeki inşaat sektörünün % 53, perakende ticaretinin % 83, hizmet sektörünün de % 85,5'ini oluşturmakta.

Yerevan Belediyesi'nin 2017 yılı yıllık bütçesi yaklaşım 190 milyon ABD Doları. 

Etiketler

Yerevan yerel seçim


Yazar Hakkında