Agos'ta bu hafta

Agos'un 14 Eylül tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...

AGOSUN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

 

GÜNCEL 

Fotoğraf: Mehtap Yücel

*İyi ki doğdun Ahparig

Gazetemizin kurucu yayın yönetmeni Hrant Dink 15 Eylül 1954’te doğmuştu. Dink’in 63. doğum gününde, Uluslararası Hrant Dink Ödülleri , İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak törenle 9. kez sahiplerini bulacak.  

*Selahattin Demirtaş’tan mektup var

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden aralarında Agos’un da bulunduğu
bin kişiye mektup göndererek “adaletten yana vicdanlı bir tutum çağrısı” yaptı. 

* VİVET KANETTİ YAZDI - Artık...

Altısı tutuklu 20 sanıklı Cumhuriyet gazetesi davasının ikinci duruşması 11 Eylül’de Silivri’de görüldü.  Yazar Vivet Kanetti Silivri’deki duruşmayı takip etti, izlenimlerini Agos için kaleme aldı. 

*‘Azerbaycan Çamaşırhanesi’ dosyasında yeni iddia

Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı baltayla katlettikten sonra Macaristan’da tutuklanan, 2012’de de Azerbaycan’a iade edilip kahraman ilan edilen ‘baltalı katil’ lakaplı subay Ramil Seferov’un iade sürecinde Azerbaycan’dan Macaristan hesaplarına 7 milyon dolar aktarıldığına ilişkin bir iddia su yüzüne çıktı.

TOPLUM

*Seçim süreci talimatname bekliyor

Patrik seçimi sürecinde Müteşebbis Heyet seçim tarihini de içeren görüşlerini Temmuz ayı başında İstanbul Valiliği kanalıyla İçişleri Bakanlığı’na iletti.  Sürecin ilerlemesi için İçişleri’nin bu yazıya bir yanıt vermesi ve önceki seçimler ışığında bir talimatname yayınlaması gerekiyor.

- YENİ EĞİTİM YILI  

* Yeni ders yılı 3.018 öğrenciyle başlıyor 

Yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Ermeni okullarında kronik hale gelen öğrenci mevcudunun azlığı halen devam ediyor. Bazı okullar çok az yeni kayıt alabildi.

*İmroz Rum okulları 38 öğrenciyle ders başı yapıyor

İmroz’da (Gökçeada)açılan Rum okulları yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanıyor. Öğrenci sayıları her yıl artan okullar bu yıl, fizik laboratuvarı, spor tesisi ve teknolojik yeniliklerle açılıyor.

*Süryanilerin ilkokul sorunu çözüm bekliyor

Süryaniler, yeni eğitim öğretim yılına da ilkokulu olmadan başlıyor. İstanbul’da 2013’te açılan Süryani Mor Efrem Anaokulu iki yıldır mezun verirken, öğrencilerin gidebileceği bir ilkokul halen bulunmuyor.

*Surp Haç Yortusu kutlu olsun

Surp Haç’ı bu yıl, özlemle andığımız yazarımız Sarkis Seropyan’ın 2003’te yayımlanan yazısıyla kutluyoruz.   

ORTA SAYFA 

*48 saatte Şuşi turu

10 fotoğrafçı Karabağ’ın Şuşi kentini 48 saate fotoğrafladı ve bu fotoğraflar bir albüm haline geldi. Berge Arabian Ermenistan seyahatinde bu fotoğraf albümü projesini organize eden German Avakyan ve Spartak Karabğtsiyan ile buluştu. 

KÜLTÜR SANAT 

*Ortadoğu’ya yeni bir bakış

Iraklı bir ailenin çocuğu olarak BAE’de doğan, Kanada’da büyüyen, halen Beyrut’ta yaşayan Fotoğrafçı Tamara Abdul Hadi’nin işleri, klişelerle anılan ve yeterince temsil edilmeyen azınlıklara odaklanıyor.

*Ai Weiwei Sabancı Müzesi’nde 

ARKA SAYFA 

*SÖYLEŞİ – ARZU YILMAZ
‘Savaş çıkmazsa referandum zamanında yapılacak’

IKBY 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gidiyor. Çok az bir süre kalmasına rağmen referandumla ilgili tartışmalar tüm hızıyla sürüyor. Duhok’taki Kürdistan Amerikan Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Dr. Arzu Yılmaz, referandum sürecinde yaşanan gelişmeleri anlattı.    

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta


Yazar Hakkında