Agos'ta bu hafta

AGOSUN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

AGOS E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL 

*İyiliği çoğaltan bir gece  

9. Hrant Dink Ödülleri, her sene olduğu gibi Dink’in doğumgünü olan 15 Eylül’de düzenlenen özel bir geceyle sahiplerini buldu. Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen gecede insan hakları savunucusu ve avukat Eren Keskin ile Çinli sanatçı Ai Weiwei ödüle layık görüldü.  

*Soykırım konferansı ‘tacize rağmen’ yapıldı

Berlin’deki ‘Türk ve Ermeni Akademisyen Çalıştayı’ (WATS), Aydınlık gazetesi ve Vatan Partisi’nin başını çektiği milliyetçi grupların engelleme çalışmaları altında cereyan etti. Buna rağmen başarıyla gerçekleşen etkinliği, Fatma Müge Göcek, Zeynep Türkyılmaz ve Ohannes Kılıçdağı değerlendirdi.

*Ermenistan’la Diaspora buluştu 

6. Ermenistan Diaspora Konferansı, 71 ülkeden 1800 konuğun katılımıyla Yerevan’da düzenlendi. Konferansta üstünde durulan noktalardan biri, Ermenistan’dan Diaspora’ya yönelik göçü durdurmanın önemiydi.  

TOPLUM  

*Hovagim Vakfı için tasfiye yolu 

Beykoz arazisi vasıtasıyla Patrikhane’ye gelir sağlamak amacıyla din adamları öncülüğünde kurulan Hovagim 1461 Vakfı’nın geleceğini belirlemek için 20 Eylül'de Patrikhane’de yapılan toplantıdan 'Hovagim 1461 Vakfı’nın gerektiğinde tasfiyesi varacak bir sürecin başlatıldığı' ifade edildi. Vakfın geleceği konusunda genş katılımlı bir toplantı daha yapılacak.

*AGOS’UN MERCEĞİNDEN - Sorunlar Ekim ayına ötelendi 

*DİKRAN GÜLMEZGİL’LE SÖYLEŞİ - ‘Bir kişi cemaati temsil etmemeli’

Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, “Son zamanlarda Ankara’yla heyet halinde görüşmelerimiz olmuyor, şahsi görüşmeler oluyor. Bu çok etik değil. Tek kişinin cemaat adına konuşmaması lazım” diyor.

*Mesrob Mutafyan Kültür Merkezi açıldı

*BİN DERT BİR DERMAN  - Varisten korunmak için yürüyün, koşun, yüzün 

Erken teşhisle kolayca tedavi edilebilen varisleri, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Aybanu Gökçen anlattı.  

*Narlıkapı Kilisesi’ne taşlı saldırı ilk değil

Narlıkapı Surp Hovhannes Kilisesi taşlı saldırıya uğradı. Yervant Özuzun, benzer bir olayın daha önce de yaşandığını belirtti. 

ORTA SAYFA 

*Ermenistan’da Osmanlıca dersleri 

Türkiye’den dil ve edebiyat alanlarında farklı tarihsel dönemleri çalışan akademisyenler Ali Emre Özyıldırım ve Engin Kılıç 4-15 Eylül tarihlerinde Ermenistan’daydı. Özyıldırım ve Kılıç, Yerevan’daki Mesrob Maşdotz Kadim Elyazmaları Enstitüsü ile kendi alanında bir ‘ilk’ olan çalışmaya imza attılar.

ARKA SAYFA

*Hatun Ana’nın hatırlattıkları 

Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesinde yaşananlar, linç ve nefret kültürümüze yeni ‘katkı’lar sundu. Hatun Ana’nın anısına Kayseri’nin iki köyünde yaşanan ve defin işlemini gerçekleştirenler arasında bizzat babamın ve anamın da yer aldığı kara bir sayfayı aralayarak tarihe kısa bir yolculuk yapıyoruz.   

KÜLTÜR SANAT  

*Demirtaş’tan şiddet mağduru tüm kadınlara

Yetvart Danzikyan, aylardır zindanda olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hikâye kitabını yazdı. 

*Karamanlıca ‘Anatol Türküleri’  

Evangelia Balta ve Ari Çokona’nın yayına hazırladığı ‘Stavros Stavridis, Anatol Türküleri, 1896: Osmanlı İmparatorluğu’nda İlk Türkü Mecmuası’ başlıklı kitap, Literatür Yayıncılık etiketiyle çıktı. Çokona’yla, Osmanlı İmparatorluğu’nda yayımlanan ilk halk türküleri derlemesi olan ‘Anatol Türküleri’ üzerine konuştuk.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta


Yazar Hakkında