Yumurta kabuğundan sanat

Karin Bal, 14 yıldır devekuşu ve kaz yumurtalarını kullanarak tasarımlar yapan, Londra’da yaşayan Vera Bardakjian ile Paskalya öncesinde bu ilginç hobisi üzerine konuştu.

KARİN BAL
karinbal89@gmail.com

Senenin bu zamanları bizler için birbirinden farklı şekillerle süslenmiş rengârenk yumurtalar demek. En güzel renkleri tutturmak, yumurtalara en güzel desenleri yapmak için annelerimiz yarışır kimi zaman. Peki ya devekuşu yumurtası süslemek hangimizin aklına gelir? İngiltere’nin Londra şehrinde yaşayan Vera Bardakjian, 14 yıldır hayal gücüyle devekuşu ve kaz yumurtalarını kullanarak oluşturduğu tasarımlarını ince bir işçilikle süslüyor. Hobi amaçlı yaptığı devekuşu ve kaz yumurtası tasarımları adeta birer biblo gibi evleri süslüyor. Kendisiyle Paskalya öncesinde bu ilginç hobisi üzerine konuştuk.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da doğan Vera Bardakjian, İlkokulu Etiyopya’daki Ermeni okulunda tamamladıktan sonra, ortaokula Kıbrıs’taki Melkonyan yatılı okulunda devam etmiş. Orada iki yıl kaldıktan sonra Etiyopya’ya geri dönmüş ve kısa bir süre sonra ailesiyle İngiltere’ye göç etmiş. Eğitimine Londra’da devam eden Bardakjian, üniversitede moda tasarımı ve dekorasyon, vitrin tasarımı bölümünde okumuş. Her zaman yeni şeyler yaratmaktan hoşlandığı için, moda sektörüne “tambour beader” yani elbise dikilmeden önce üzerindeki boncuk ve süslemeleri yaparak adım atmış.

Çocukluğundan beri zanaata karşı büyük bir ilgi duyan Vera,  annesi el işi kurslarına giderken ona eşlik edermiş. Saatlerce annesinin *faberge stilinde yaptığı yumurta dekorasyonlarının yapımını izleyerek onların farklı şekillerinden ve tasarımlarından oldukça etkilenmiş.  Bu nedenle İngiltere’ye taşındıktan sonra yumurta süslemelerini öğrenebileceği bir kursa yazılmış ve başka yumurta dekoratörleriyle tanışmaya karar vererek bu iş için kolları sıvamış. Vera şu anda oldukça kırılgan olan bu işi 14 yıldır yapıyor.

“Sabır ve uzun süre emek vermek gerekiyor”

Çoğunlukla devekuşu, bazen de kaz yumurtalarını kullanan tasarımcı  “İnce yumurta kabuğuyla çalışmak düşünüldüğü kadar kolay değil. Kabuğun oyulması zordur çünkü yumurtanın gövdesi kalın, iki ucu incedir. İş düzgün yumurtaları seçmekle başlıyor, onlara delik açma, temizleme, çizgi çizme, özel bıçaklarla oyma, tekrar temizleme ve süsleme aşamalarından geçiyor. Yumurtaların süslemesinde akrilik boya ve resim fırçaları ile ahşap, mermer, bakır ve cam altlıklar kullanılıyor. Yumurta kabuğunun kırılgan olması ve içini oymanın zorluğu nedeniyle bu işi öğrenmek ve elinizin alışması için sabır ve uzun süre emek vermek gerekiyor. Bir yumurtayı ortaya çıkarmak bazen haftalar hatta ince işçilik isteyen ufak detayları yapmak ise aylar sürebilir. Ayrıca tüm bu katlandığınız zahmete rağmen süsleme bittikten sonra yumurtada ufacık bir çatlakla karşılaşabilir ve verdiğiniz emeğin boşa gittiğini görebilirsiniz. Tabi ki bu çok heves kırıcı bir durum ama sabırlı olmak ve ince detaylara odaklanmak gerekiyor. Çok yaygın bir hobi olmadığı için de kullandığım malzemeleri bulmakta zorlanıyorum ”diyor.

*Faberge ailesi 1884’te Rus imparatorluğu için özel bir Paskalya yumurtası tasarladı sonra imparatorluğun özel mücevhercisi oldu. Faberge ailesinin çizdiği yumurtalar dünyaca ünlü sanat eserleri haline geldi. Günümüzde Faberge stili, Avrupa ve ABD’de yaygın lüks yumurta stili olarak anılıyor.

Kategoriler

Şapgir