Kobanili çocuklara 6 ay boyunca İD işkencesi

İnsan Hakları Örgütü’nün (HRW) yayımladığı yeni bir rapora göre, en az 150 Kobanili çocuk 29 Mayıs’ta İD tarafından kaçırıldı. Çoğu 6 ay boyunca alıkonulan çocukların sistematik olarak dövüldüğü, kendilerine zorla namaz kıldırıldığı ve İD'in kafa kesme videolarının izletildiği belirtiliyor.

Fotoğraf: AP

Örgüt, İD’in 29 Mayıs’ta Halep’te sınava girdikten sonra Kobani’ye dönen çocukları kaçırdığını ve altı ay boyunca işkence yaptığını duyurdu.

Örgütün raporuna göre İD, yaşları 14-16 arasındaki çocuklara zorla beş vakit namaz kıldırdı ve yoğun bir din eğitimi programına tabii tuttu. Buna uymayan çocuklar hortum ve kablolarla dövüldü. Ayrıca çocuklara zorla IŞİD’in çatışma sırasında çekilen ve bazı kafa kesme videoları izlettirildi.

‘Dini eğitimleri bittiği‘ gerekçesiyle  29 Ekim’de serbest bırakılan çocukların dördü İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne konuştu. Tanıklıklardan da yararlanılan raporda, kaçırılan çocukların ailelerin YPG militanları olduğu belirtiliyor.

Örgüte konuşan çocukların aktardığı kadarıyla, elektrik kabloları ve hortumlarla sistematik olarak dövülen çocuklara İD’in bazı kafa kesme videoları izlettirildi.

Örgüte konuşan çocuklardan biri, “Bazen ortada hiçbir sebep yokken bahaneler uydurup bizi dövüyorlardı. Kuran’dan sureler öğrenmemizi istiyorlar, öğrenemeyenleri dövüyorlardı” dedi.

Çocuklar, İD’in kendilerini ‘din eğitimlerinin sonlanması’ nedeniyle serbest bıraktığını açıkladı. Aynı zamanda çocuklar İD'in kendilerinden akrabalarının adreslerini istediğini ve “Kobani’ye gittiğimiz zaman onları keseceğiz” dediğini aktardı. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya