Başbakan ve Aşkale Belediye Başkanı'nın ırkçı açıklamalarına suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği (İHD) ‘Ermeni çeteleri’ açıklaması nedeniyle eleştirilen Başbakan Davutoğlu ve “Ermenileri bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum” açıklaması yapan Aşkale Belediye Başkanı Başaran hakkında suç duyurusunda bulunuyor.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada, Davutoğlu ve Başaran hakkında “Ermeni soykırımını övdükleri ve Kürtleri soykırımla tehdit ettikleri için” suç duyurunda bulunulacağı açıklandı. 

8 Mart saat 13.30’da Çağlayan Adliyesi C kapısı karşısında yapılacak basın açıklamasına çağrı şöyle:  

“Kürtlere yönelik savaşta insanlığa karşı suçların işlendiği bu dönemde, 27 Şubat’ta HDP için konuşurken ''Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 3 Mart’ta Aşkale’de çocukları kullanarak düzenlediği  “temsili Ermeni katliamı” sırasında Ermeni soykırımını “minnetle” anan Belediye Başkanı Enver Başaran hakkında, Ermeni soykırımını övdükleri ve Kürtleri soykırımla tehdit ettikleri için suç duyurusunda bulunuyoruz.

Suç duyurumuzla ilgili olarak 8 Mart 2016 Salı günü saat 13:30’da Çağlayan Adliyesi C Kapısı önündeki otopark sahasında bir basın açıklaması yapacağız.

Basını ve soykırımı, savaşı, aylardır insanlığa karşı işlenen suçları kabul etmeyen herkesi basın açıklamamıza davet ediyoruz.”

Ne olmuştu? 

Başbakan Davutoğlu, 27 Şubat 2016’da Bingöl’de mitingte yaptığı konuşmada HDP’yi eleştirirken, “Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar. Gidip Moskova’da temsilcilik açıyorlar” demişti. Davutoğlu’nun ırkçı açıklamaları Garo Paylan tarafından meclis gündemine taşınmıştı. Öte yandan Ermenistan’dan da açıklamaya tepki gelmiş; Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan “Yüz yıl içinde Türkiye yönetici elitinde çok bir şey değişmediği aşikar” sözleriyle açıklamayı eleştirmişti.  

Erzurum’un Aşkale ilçesinde de, ‘Aşkale’nin kurtuluşunun 98. yılı’ töreninde düzenlene temsilde Ermeniler ‘cami yakanlar’ olarak resmedilmiş, ilçe sakinleri Ermenileri öldürmüştü. Törenin ardından bir konuşma yapan Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, şöyle konuşmuştu: “Tarihi kan ve ihanetle dolu Ermenileri bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bir ihanet şebekesi olan bu Ermenileri çetelerinin bu topraklara ve asil Türk milletine düşmanlığı ve kini hiçbir zaman bitmemiştir. Tarih bilmez, kural tanımaz, hukuk bilmez bu Ermeni çeteleri şimdi de PKK terör örgütü ile topraklarımızda bölücülük faaliyetleri yürütmektedir.”



Yazar Hakkında