Kadınların Erdoğan’a tepkisi sokağa taşınıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Anne olmamış kadın eksiktir, yarımdır” sözleri şiddetle eleştirilmeye devam ediyor. Sosyal medyada yayılan eleştirilerin ardından ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ bu akşam İstanbul ve Ankara’da sokağa çıkıyor. Meclise de söz konusu açıklamayla ilgili soru önergesi verildi .

3 Haziran’da “Doğum kontrolü ihanettir” sözleri tartışılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sefer de “Anne olmamış kadın eksiktir, yarımdır” ifadeleri tepki çekti.   

Kızı Sümeyye Bayraktar’ın da üyesi olduğu ve iktidara olan yakınlığıyla bilinen Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Anneliği reddeden kadın, eksiktir, yarımdır” ifadelerini kullandı.

“Anneliği reddetmek insanlıktan vazgeçmektir”

Cumhurbaşkanı, açıklamasında ‘samimi düşüncelerim’ diyerek şunları söylemişti:

“Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun, özgünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır, eksiktir, yarımdır. İnsanlığın yarısını oluşturan kadın, anneliğiyle, evinin ve çocuklarının üzerindeki etkinliğiyle, zarafetiyle, estetiğiyle, içgüdüleriyle, sahip olduğu farklılıklarla kadındır. Bu gerçeği bir kenara bırakıp erkekle kadını birbirlerine hasım olarak, rakip olarak gören anlayışı kesinlikle reddediyoruz.”

Kadınlardan Erdoğan’a tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından ‘Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu’ eylem çağrısı yaptı.

‘Kadın Kadındır Yarım Aklındır! başlığını taşıyan eylemler bugün 19.30’da İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde ve 18.30’da Ankara’da Sakarya Caddesi Heykel’de gerçekleşecek.

Eylem öncesinde sosyal medyada da #kadinkadindiryarimaklindir etiketiyle kampanya başlatıldı.

Meclise taşındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri Meclis gündemine de taşındı. CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 

Bilgehan, Bakan Kaya'dan şu soruların yanıtını istedi:

“Bu sözlerin ardından, kendi tercihiyle anne olmayan kadınların toplum karşısında küçük düşürülmemesi ve ayrımcılığa maruz kalmaması için bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülecek midir?

“Türkiye'de sağlık sorunları nedeniyle çocuk sahibi olamayan binlerce kadın vardır. Bakanlığınızın da tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftlere destek verdiği bilinmektedir. Zaten yıpratıcı bir süreç yaşayan ve çocuk sahibi olmak için çırpınan kadınların ‘anneliği reddettiği, eksik olduğu, yarım olduğu’ algısının oluşmaması için bakanlığınız harekete geçecek midir?”

“Bu kadınlar, ‘yarım-eksik’ damgalamasına hedef olmamak için ailesiyle ilgili özel bilgileri ve gördüğü tedaviyi çevresiyle paylaşmak mı zorundadır?”

“Anayasa'nın 10. maddesine göre herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Buna rağmen sadece cinsiyetlerinden ve kişisel tercihlerinden ötürü, bazı kadınların ‘eksik’ ya da ‘yarım’ olarak nitelenmesi, bakanlığınızın yürüttüğü birçok projede temel aldığı toplumsal cinsiyet eşitliğiyle çelişmez mi?"



Yazar Hakkında