Kremlin: Erdoğan af diledi, Kalın: Kusura bakmasınlar dedi

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı mektupta, "düşürülen Rus uçağı nedeniyle öldürülen pilotun ailesinden özür dilediğini ve af dilediğini” açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın açıklamasında "af dileme" yerine "kusura bakmasınlar diyorum” ifadelerini kullandı.

Bugün Kremlin’in resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir mektup yazarak “Rusya Federasyonu’na ait uçağı düşürmeye hiçbir zaman isteğimiz ve niyetimiz olmadı. Hayatını kaybeden pilotun ailesinin acısını kalpten paylaşıyoruz. Rus pilotu öldürmekle suçlanan kişi hakkında soruşturma yürütülüyor" dediği duyuruldu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada olayda ölen pilotun ailesine başsağlığı mesajı verdiğini ve "af dilediğini" kaydetti.

Kremlin’in sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre Rusça yazılan mektupta 'Af dilerim' anlamına gelen 'İzvinitye' ifadesi yer alıyor. Mektupta “Ölen Rus pilotunun cenazesini bütün riskleri göz önünde bulundurarak ve büyük çabalar sarf ederek, Suriye’nin muhalif kesimlerinden alıp Türkiye’ye getirdik. Cenazesi bütün dini ve askeri prosedürlere göre yapıldı” diye yazıldı. 

"Zararın hafifletilmesi için gerekli tüm inisiyatifleri almaya hazırız"

Mektupta, “Bir kez daha üzüntümü ve derin başsağlığı dileklerimi ölen pilotun ailesine iletmek istiyorum ve ‘af diliyorum’. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Verilen acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm inisiyatifleri almaya hazırız” denildiği açıklandı. 

Mektubun yayınlanmasından sonra Rusya Tarım Bakanı Alexander Tikachev, Türkiye'yle ilişkilerin bundan böyle ne düzeyde olacağına Moskova'nın karar vereceğini söyledi.

Ne olmuştu?

Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesinin ardından Rusya, Türkiye'den ithal edilen tarım ürünlerinin neredeyse tümünü yasaklamış, ayrıca Rus vatandaşlarına Türkiye'de tatile gitmeme çağrısı yapmış ve turizm acentalarının da Türkiye'ye tur satışlarını engellemişti.

Kasım 2015'te Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Türk savaş uçakları tarafından düşürülen Rus Su-24 tipi savaş uçağının pilotu paraşütle atladığı sırada Suriye tarafındaki savaşçılar tarafından vurularak öldürülmüştü.

Pilotu vurduğu iddia edilen Alparslan Çelik ise bugün 'Harp silahı taşımak' suçlamasıyla çıktığı duruşmada hakim tarafından serbest bırakıldı. Yurtdışına çıkış yasağı konan Çelik'in tutuksuz yargılaması devam edecek.

Sözcü Kalın, özür ifadesini kullanmadı

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir açıklama yaparak, Erdoğan’ın “Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadelerini kullandığını söyledi.

Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması konusunda mutabık kalındığını kaydeden Kalın, Erdoğan’ın Putin’e işbirliği ve terörle ortak mücadele çağrısı da yaptığını da belirtti.

Kalın’ın açıklamasında Erdoğan’ın ‘özür dilediğine’ ilişkin herhangi bir ifade kullanılmadı.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında